Protest poljoprivrednika – u Subotici blokirana najznačajnija saobraćajnica


Treći dan protesta poljoprivrednika u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Kolona od 250 traktorista koji protestuju blokirala saobraćaj na putu Požarevac-autoput kod sela Ljubićeva. Blokade se nastavljaju i u Pančevu, Bogatiću, Zrenjaninu.. Policija i dalje ne dozvoljava poljoprivrednicima da uđu u Kraljevo. U Novom Sadu blokada klisanskog mosta, javljaju reporteri N1. U Subotici traktorima blokiran saobraćaj kod podvožnjaka.

Poljoprivrednici ne odustaju od protesta ni nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će predložiti Vladi da prihvati neke od zahteva poljoprivrednika. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su danas bili kod Vučića „pioni“ i „sateliti“ vlasti i „provladina udruženja“.

Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije izjavili su, posle sastanka sa Vučićem, da su zadovoljni jer su njihovi zahtevi najvećim delom ispunjeni.

Odgovarajući na kritike poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, oni su rekli da su to „dve odvojene priče koje su se igrom slučaja spojile u jednu“.

Poručili su i da kao stočari ne mogu da budu nezadovoljni onim što im je danas ponuđeno.

Poljoprivrednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova krenuli su za Beograd, a oni iz Novog Sada, Kraljeva i Pančeva poručuju da će večeras odlučiti da li će im se pridružiti.

Subotica podeljena na dva dela

Poljoprivrednici su danas od 14.30 časova radikalizovali proteste i sa 46 traktora do daljeg blokirali subotički, podvožnjak kod Nove opštine. To je najznačajnija saobraćajnica u Subotici, koja deli grad na dva dela.

„Naši zahtevi i dalje nisu prihvaćeni, niko nas ne zove na razgovor u Vladu Srbije. Ostajemo ovde do daljeg ili dok naši zahtevi ne budu prihvaćeni“, upozorio je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković.
Traktori u Štrosmajerovoj ulici blokirali su saobraćaj od 10 časova, a potom otišli do podvožnjaka.

Policija sa obe strane blokade ispod podvožnjaka preusmerava saobraćaj, a u tom delu grada su i pripremni radovi za izgradnju novog podvožnjaka, povezani s izgradnjom nove pruge Beograd-Budimpešta.

Iz Rače očekuju „prepreke na putu“

“Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd”, izjavio je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika. On kaže da očekuju “prepreke” na putu i da se zbog toga poljoprivrednici pojedinačno “probijaju” kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije zakazan za 18h.

Lokaciju i satnicu šumadijski poljoprivrednici ne žele da otkrivaju i za sada je samo njima poznato odakle će i kada, organizovano traktorima krenuti za Beograd, rekao je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače.

On je otkrio da su odlazak za Beograd potvrdili poljoprivrednici iz Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova, te da imaju najave da će im se, kako kaže, usput priključiti poljoprivrednici iz mesta kroz koja budu prolazili.

Mlošević kaže i da ima nezvanične informacije da su pojedini poljoprivrednici dobijali pritiske da ne učestvuju u protestu, pa su zbog toga, navodi on, pribegli strategiji da ne otkrivaju puteve kojima će ići.

Požarevac – „Vlada maltretira narod“

Reporter N1 javlja da je zbog blokade kod Požarevca potpuno paralisan saobraćaj ka istočnoj Srbiji, odnosno ka Velikom Gradištu, Petrovcu na Mlavi, Žagubici…

Incidenata nema, a policija obezbeđuje početak i kraj kolone poljoprivrednika.

Poljoprivrednik Nedeljko Savić izjavio je za N1 da su već najavili da će prvi dan stajati, drugi dan blokirati, a treći dan radikalizovati protest.

„U ovom trenutku poljoprivrednici ne maltretraju narod, već narod maltretira Vlada Srbije koja se nije odazvala i udostojila da nas pozove“, kaže Savić.

On je dodao da su u ovom trenutku blokirani svi prilazi Požarevcu, a put za Kučevo, Majdanpek više nije prohodan.

„Ovde pomeranja nema“, ističe.

U Kraljevo se i dalje ne može

Nova S

Poljoprivrednici koji se od pre tri dana nalaze na kružnom toku na ulazu u Kraljevo gde ih je zaustavia policija i drugu noć zaredom su proveli na putu.

Kažu da su sada još jači, i da ne idu dok ih policija ne pusti da završe ono što su i planirali još u utorak – da obave protestnu vožnju centralnim ulicama Kraljeva i ostave poruku gradonačelniku koji ih nikada nije primio na razgovor, iako su mu se više puta obraćali.

Iako je loše vreme i čitave noći je padala kiša odlučili su da tu ostanu, tu je, prenosi reporter N1 šator, tu su najloni. Poljoprivrednici danonoćno dežuraju, poojedini odu do farmi da pomuzu stoku ali svako jutro ih ima dovoljno da pokažu da se njihovi zahtevi moraju ispuniti.

Predrag Veljković, poljoprivrednik iz okoline Kraljeva kaže za N1 da nije isključeno da se kao i juče na mesta blokiraju.

Podseća da su juče kolege koje su u selima prema Kragujevcu izašli i blokirali regionalni put Kraljevo – Kragujevac i da ostaje da se vidi da li će i danas to ponoviti.

„Ostajemo ovde dok se policija ne ukloni“, kaže Veljković i dodaje da je plan pre dva dana bio smirena protesna vožnja, ali kako su ih policajci blokirali, ostali su na kružnom toku“, rekao je Veljković.

On je dodao da je noćas bila teška noć, ali da od jutros pristižu novi traktori iz Čačka i Blaca.

Ističe i da će se na večerašnjem sastanku odlučiti da li će sutra za Beograd.

Mlekari u Bogatiću ne odustaju, još jedna noć na ulici

N1

I poljoprivredni proizvođači u Mačvi i noćas su bili na otvorenom na ulici u svojim traktorima i kažu da protest neće obustaviti dok im se ne ispune zahtevi.

Jedan od poljoprivrednika Milan Zorbić rekao je za „Nova S“ da su on i njegove kolege proveli noć na raskrsnici u kabinama traktora, uprkos jakoj kiši i hladnoći, ali da neće odustati zarad njihove dece.

Ovo je treći dan blokade centralne raskrsnice u Bogatiću. Juče od 12 sati bila je blokirana još jedna raskrsnica u ovom mestu, a kako su poljoprivrednici rekli, to je bio način da ih ljudi i vlast još više čuju.

Prema njihovim rečima, to je bila još jedna blokada upozorenja koja je trajala nekoliko sati, a onda su se svi vratili na ovu raskrsnicu gde su prenoćili. Organizovali su dežurstva, odlaze kući jer moraju da nahrane svoje životinje na farmama.

U Pančevu nova blokada – i stari most blokiran

Poljoprivrednici iz okoline Pančeva blokirali su dve glavne raskrsnice u Pančevu.

Vozila u koloni čekaju 20-ak minuta, pola sata, pa ih organizatori protesta propuste. To se čini da se ne bi stvarale gužve i ne bi maltretirali građani. Naša ekipa zabeležila je i trenutak kada su učesnici protesta propustili vozilo Hitne pomoći:

Poljoprivrednici su danas organizovaniji, a u sklopu radikalizacije danas je blokirana i druga velika raskrsnica u Pančevu, koja se nastavlja na stari prilazni put iz Beograda.

Tako je Pančevo faktički odsečeno od Beograda i mnogo je teže da se dođe do ovog grada.

Na blokadi je više traktora nego juče.

Tu su i pokljoprivrednici iz Vršca, Bavaništa, Brestovca, Kovina i drugih mesta, a na drugoj blokadi su i poljoprivrednici iz sela Padina.

Na pitanje da li će krenuti za Beograd, kao što su najavili poljoprivrednici iz Šumadije, oni su rekli da za sada nisu doneli takvu odluku, ali da ona nije isključena.

Jedan od organizatora protesta poljoprivrednika iz Pančeva Dejan Trajković izjavio je za N1 da pregovarači koji su danas na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu pregovarači i da niko od potpisnika zahteva protesta nije otišao na sastanak kod predsednika.

U Novom Sadu traktori na klisanskom mostu

Deo poljoprivrednika nalazi se kod Novosadskog sajma, a deo na klisanskom mostu.

Radoslav Adamović iz Krčedina kaže da u Novom Sadu planiraju blokadu za sada nekih manjih soabraćajnica. Kako dodaje, već je blokiran klisanski most.

„Videćemo za sat vremena da li ćemo proširiti protest na još neki most ili ulicu“, kaže Adamović.

Što se tiče odlazka za Beograd, navodi da takva ideja postoji, a da će se definitivno odlučiti na večerašnjem sastanku.

Prema rečima poljoprivrednika Mileta Slankamenca, cilj protesta nije uznemiravanje građana, već skretanje pažnje na tešku situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici.

„Ništa od naših zahteva nije prihvaćeno. Odmah je odbijen zahtev za dizel i zaštitnu cenu mleka. Danas se skupljamo, a za sutra ćemo videti, ima ideja i da se nešto blokira, ali sve ćemo rešavati prvo zajedno, a onda i svako udruženje posebno“, izjavio je on za Tanjug.

Poljoprivrednik Đoka Ćurčić ispred Udruženja „Inicijativa za opstanak poljoprivrede“, koji je u ponedeljak bio na razgovorima u Vladi Srbije, naveo je da su poljoprivrednici i stočari u izuzetno lošem stanju i da će teško pregurati do naredne godine.

„Bilo je veoma veliko ulaganje u ratarstvu, ove cene i šta se dešava ovog momenta na tržištu Srbije i cele Evrope je jako teško za nas. Mi gubimo po hektaru oko 500 evra ovog momenta na ove cene,“ rekao je on.

Poljoprivrednici blokirali magistralni put Zrenjanin – Novi Sad

Poljoprivrednici iz nekoliko zrenjaninskih sela blokirali su magistralni put Zrenjanin – Novi Sad, a blokade će, kako su i najavili trajati duže u odnosu na juče, po dva sata.

Najavljeno je da će taj deo puta biti blokiran i danas od 12.30 do 14.30, od 15 do 17 časova, a zatim i od 17.30 do 19.30.

U to vreme putnički i autobuski saobraćaj od Žabaljskog mosta do Zrenjanina i obrnuto biće preusmeravan starim putem kroz Aradac.

Blokada će biti i u Farkaždinu, kao i na putu Zrenjanin – Kikinda.

Blokiran i put kod Zmajeva

Poljoprivrednici su blokirali put kod isključenja sa autoputa ka Zmajevu, petlja Zmajevo-Sirig, javljaju čitaoci.

blokada Zmajevo Čitaoci N1

Šta se sve traži?

Zahteve poljoprivrednika je potpisalo devet udruženja, a ukoliko ne bude odgovora nadležnih, proteste najavljuju i za sutra.

Podsećamo, poljoprivrednici su prethodna dava dana u više gradova Vojvodine i centralne Srbije mehanizacijom blokirali puteve ili stajali pored puteva. Kažu da će na protestu biti do ispunjenja zahteva. Blokade su bile u Požarevcu i Bogatiću, na dva mesta. Na izlasku iz Kraljeva u smeru ka Kragujevcu u jednom trenutku nastao je potpuni kolaps. Poljoprivrednici iz Šumadije najavili su da će danas krenuti traktorima za Beograd, kako bi u petak pred Vladom Srbije izrazili svoje nezadovoljstvo.

Odluka da se izađe na proteste usledila je nakon što je sedam udruženja iz različitih krajeva Srbije nije uspelo da postigne dogovor sa premijerkom Anom Brnabić, a potom odbilo poziv na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara kao i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV). Na listi zahteva je i da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Source

Leave a Comment