Otkrijte „Šta je ljubav s naučne tačke gledišta“ u beogradskim i novosadskim barovima

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu, po drugi put organizuje jedinstvenu seriju naučnih predavanja pod nazivom „Science at the Bar“ sa željom da nauku približi mladima i široj javnosti.

Izvor: B92 četvrtak, 25.05.2023. | 13:17 Podeli Foto: Promo

Foto: Promo

Na ovogodišnjem izdanju festivala u beogradskim i novosadskim kafeima od 29. maja do 4. juna kolegama iz Srbije pridružiće se grupa istaknutih naučnika iz Izraela.

U neformalnoj atmosferi kafea, izraelski i srpski naučnici održaće seriju predavanja na temu veštačke inteligencije, molekularne genetike, fizike, klimatskih promena… Na predavanjima će između ostalog biti reči o tome šta je ljubav sa naučne tačke gledišta i koju ulogu imaju geni u odabiru partnera, zašto su mali nanosateliti moćni i važni za borbu protiv klimatskih promena ili gde se sve nalaze kvantni računari u našem okruženju.

Koncept približavanja naučnih tema i radova široj publici u neformalnom ambijentu, kao i večernji izlasci tokom kojih se sluša i razgovara o nauci, izuzetno su popularni u Izraelu. Ideja je nastala u Tel Avivu, gradu koji je poznat kao „grad koji nikad ne spava“.

Predavanja će biti otvorena za javnost i održaće se na različitim lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Gosti iz Izraela predavanja će održati na engleskom jeziku, a naučnici iz Srbije na srpskom jeziku.

Lokacije i termini:

29. maj, ponedeljak, 18 časova: Cafe Terasa, TC Rajićeva, Beograd

1. jun, četvrtak, 18 časova: Kulturna stanica Svilara, Novi Sad

2. jun, petak, 18 časova: Kulturna stanica Svilara, Novi Sad

3. jun, subota, 16 časova: Red Bar, Skadarska, Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment