„Veštačka inteligencija nikada neće zameniti čoveka“

Veštačka inteligencija će „u najboljem slučaju biti samo bleda kopija čoveka“, rekao je futurolog Horst Opašovski koji ove nedelje predstavlja svoju novu knjigu – „Živeti bolje, a ne imati više“.

Izvor: DPA sreda, 24.05.2023. | 08:15 Podeli Foto: VesnaArt / Shutterstock.com

Foto: VesnaArt / Shutterstock.com

Veštačka inteligencija ne predstavlja neumitno opasnost, iako nosi izvestan „faktor rizika“, rekao je nemački futurolog Horst Opašovski (Opaschowski).

„Veštačka inteligencija nikada neće zameniti ljudsku, u najboljem slučaju će biti samo bleda kopija čoveka. Verovatno je da će mnoge stvari u društvu promeniti na bolje ili na gore. Zato moramo pronaći odgovore na pitanja da li su ove promene moralno dobre, da li su socijalno pravedne i da li one čine život boljim i vrednijim življenja“, ocenio je Opašovski (82) za katoličku agenciju KNA.

Zanimanje Opašovskog samo po sebi govori o njegovom viđenju budućnosti. „Futurolog koji ne veruje u promene na bolje može odmah da prestane da radi“, rekao je naučnik dodajući da je „verovatno rođen sa pozitivnim stavom prema životu“.

Institut za istraživanja budućnosti Opašovski (OIZ) iz Hamburga redovno sprovodi ankete među građanima. Opašovski u sredu predstavlja svoju novu knjigu „Živeti bolje, a ne imati više“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment