Terazijska česma nije uvek bila na sadašnjem mestu! Podigao je knez Miloš Obrenović u čast… Njen „put do današnjeg konačišta“ bio dug i uzbudljiv

– Česma je neka vrsta spomenika. Podigao ju je knez Miloš Obrenović, u čast svog povratka na presto. To se dogodilo 1858. a česma je podignuta 1860. godine – priča Neda Kovačević, književnica i žena koja je popisala sve prestoničke spomenike.

Odatle i urezani inicijali “M. 0. 1860.” 

Napravljena je u obliku kamenog stuba, sa vazom na vrhu i rad je vajara Franca Lorana. Česma je visoka 6,35 metara. Oblikovana je u stilu romantizma i jedan je od najznačajnijih i najmonumentalnijih spomenika iz Miloševog perioda u Beogradu.

Kada je prvobitno postavljena, Terazijska česma se uopšte nije nalazila na platou “ispred Moskve”.

– Pola veka česma je stajala nasred Terazija, na mestu gde je danas kolovozna traka, i malo više ukoso, prema hotelu Balkan – objašnjava Neda Kovačević i dodaje da se česma na ovom mestu nalazila sve do 1911. godine kada je zbog preuređenja Terazija demontirana i preneta u portu Topčiderske crkve.

POTUKLI BI SE ONI SAMO KAD BI ZNALI KAKO! Snimak „žestokog“ sukoba dvojice mladića USTALASAO DRUŠTVENE MREŽE (VIDEO) POTUKLI BI SE ONI SAMO KAD BI ZNALI KAKO! Snimak žestokog sukoba dvojice mladića USTALASAO DRUŠTVENE MREŽE (VIDEO) GRAĐANI, OPREZ! POJAVILI SE LAŽNI KONTROLORI U AUTOBUSU! Na ovoj liniji svako veče maltretiraju putnike! GRAĐANI, OPREZ! POJAVILI SE LAŽNI KONTROLORI U AUTOBUSU! Na ovoj liniji svako veče maltretiraju putnike!

Tanjug/Shutterstock Terazijska česma u Beogradu

Tako je česma krenula “na izlet” trajanja 64 godine

Kada su je sledeći put Beograđani videli na Terazijama bila je 1975. godina, a i kralja i monarhiju su odavno zamenili Tito i nova, socijalistioka vlast.

Kako su u međuvremenu Terazije dobile potpuno drugačiji izgled, na prvobitnom položaju više nije bilo mesta za ovaj spomenik, pa je on postavljen ispred platoa hotela Moskva gde se i danas nalazi.

Bonus video:

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama


Source

Leave a Comment