Google Chrome dobija opciju koja će ubrzati rad vašeg računara

Google je još u prvoj polovini decembra najavio dva velika noviteta, koje priprema za svoj Chrome internet pregledač.

Izvor: Zimo sreda, 22.02.2023. | 15:45 Podeli Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Ti noviteti su postali dostupni svim korisnicima ovog pregledača na računarima, ali je prvo potrebno da ga nadogradite na verziju 110.

Noviteti za Chrome odnose se na uštedu energije i smanjenu potrošnju memorije i to za čak 30 procenata. Iako je Chrome poznat po svojoj brzini, sigurnosti i brojnim opcijama, on je i veliki potrošač memorije, što mnogima stvara probleme prilikom surfovanja netom, pogotovo korisnicima s računarima koji imaju manju količinu RAM-a, prenosi Zimo.hr.

Google je tome stao na kraj tako što je s novom nadogradnjom odlučio da uspava neaktivne tabove, odnosno memorija računara trošiće se samo na tabove koje su trenutno otvoreni, dok će ostali tabovi biti u hibernaciji sve dok se ponovo ne otvore, što bi trebalo da utiče na smanjenje upotrebe memorijskih resursa računara za skoro trećinu.

U novoj verziji Chromea, opcija štednje memorije automatski je aktivirana, a ako ne želite da Chrome oslobodi memoriju od neaktivnih tabova, tu opciju možete isključiti u okviru Settings/Energy Saver. Ako želite da neke veb lokacije uvek budu aktivne, i to možete da uredite na istom mestu, odnosno tu mogu da se dodaju stranice koje često posećujete i želite da uvek budu aktivne.

Što se tiče opcije uštede energije, ona se aktivira kada procenat baterije padne ispod dvadeset odsto. Chrome tada automatski ograničava pozadinske aktivnosti, kao i vizuelne efekte na internet stranicama poput animacija i glatkog skrolovanja.

Novu verziju Google veb pregledača možete preuzeti direktno sa Google stranica, odnosno možete je nadograditi ručno klikom na Settings/About Chrome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment