Vijori se srpska zastava: Google obeležio Dan državnosti Srbije

Najveći svetski pretraživač Google je danas osvanuo u bojama zastave Srbije, a ovo je tradicionalni način obeležavanja Dana državnosti.

Izvor: B92 sreda, 15.02.2023. | 09:45 Podeli Foto: Printscreen / Google

Foto: Printscreen / Google

Klik na Google doodle vodi vas na stranicu sa čestitkom, i gifom srpske zastave koja se vijori, uz bitne linkove sa objašnjenjima značaja današnjeg praznika.

Dan državnosti Srbije slavi se na Sretenje u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kad je u malom šumadijskom mestu Orašcu počelo oslobođenje od osmanlijske vlasti.

Istog datuma, na Sretenje, 1835. godine, knez Miloš Obrenović proglasio je prvi srpski ustav, koji je smatran za jedan od najliberalnijih i najmodernijih u Evropi tog vremena.

Ovaj datum je uzet kao početak stvaranja moderne srpske države i kao nacionalni praznik se slavi od 2001. godine.

Google inače na sličan način, postavljanjem čestitki sa adekvatnim simbolima, obeležava praznike poput Nove godine, Božića, Dana nezavisnosti, Dana zaljubljenih, kao i godišnjice rođenja i smrti značajnih ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment