Vesić: Što pre uhapsiti lopove koji kradu kontaktnu mrežu na brzoj pruzi, a zakoni da budu stroži

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas da se konačno mora stati na put onima koji krađom delova kontaktne mreže na pruzi Beograd – Novi Sad ugrožavaju ljudske živote i nanose štetu državi i železnici.

Piše: Kristina Radosavljević 08.02.2023. 14:46 Slušaj vesti Voz Soko, Novi Sad Foto: Mitar Mitrović / Ringier Voz Soko, Novi Sad

Zbog krađe delova kontaktne mreže između Nove Pazove i Stare Pazove, danas je ponovo na tom delu brze pruge uvedena lagana vožnja i smanjena brzina putničkih vozova, koji će umesto 200 kilometara na sat, dok se ukradeni delovi ne zamene, saobraćati svega 30 kilometara na sat.

Blic preporučuje

BRZI VOZ BRZINOM OD 30 KM NA SAT Nova krađa kontaktne mreže na pruzi Beograd-Novi Sad: „Ovo kradu dok je pod naponom od 25.000 volti!“

Sve češće krađe delova kontaktne mreže na pruzi Beograd-Novi Sad: Vozovi kasne, moraju da mile 20 km na sat umesto 200, ugrožena i bezbednost

Lopovi nanose ogromnu štetu

– Zbog ovoga će danas kasniti vozovi na brzoj pruzi. Kradljivci su opet na brzoj pruzi svojim lopovlukom ugrozili ljudske živote i bezbednost železničkog saobraćaja, uništili imovinu i naneli ogromnu materijalnu štetu železnici – naveo je ministar Vesić.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

On je istakao da, zahvaljujući politici i strateškoj odlucu predsednika Aleksandra Vučića, država proteklih godina ulaže ogromna finansijska sredstva u izgradnju brze pruge i modernizaciju železnica, za dobrobit i u interesu svih građana naše zemlje.

– Svojim bahatim i nasilničkim ponašanjem lopovi nanose ogromnu štetu državi i železnici, ugrožavajući sve naše ogromne napore da izgradimo savremene i brze pruge, po najvišim evropskim standardima. Tome se konačno mora stati na put – poručio je Vesić.

Kazne višestruke i strožije

Podsetio je da se predsednik Vučić založio da te kazne budu višestruko duže i strože nego do sada, jer krađe predstavljaju ugrožavanje javne bezbednosti i opštu opasnost po živote ljudi.

– Naša kaznena politika mora da bude adekvatna težini ovakvih krađa delova železničke infrastrukture i ja kao ministar institiraću da to bude i sprovedeno. Državni organi moraju odlučno da reaguju i hitno otkriju i uhvate počinioce ovih krađa, a zatim i da ih najoštrije osude. Verujem da će se brzim hapšenjem lopova i strogim kaznama delovati preventivno i u velikoj meri sprečiti ovakve pojave – rekao je Vesić.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, Josip Veber / Ustupljene fotografije

Izmena zakona na vidiku

U tom smislu, ministar je naveo i da se očekuje da u prvom kvartalu ove godine budu usvojene izmene tri zakona – o železnici, o bezbednosti u železničkom saobraćaju, kao i o interoperabilnosti železničkog sistema, koji će uključiti i ošrtije kazne za ovakve krađe.

Dodao je da su izmene ovih zakona i deo procesa usklađivanja našeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, u okviru pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Source

Leave a Comment