„SPREMITE SE ZA NAJGORE“ Kličko upozorava Kijev: „Naši neprijatelji čine sve da svi mi UMREMO“

Gradonačelnik Kijeva upozorio je stanovnike da, ako Rusija nastavi da udara u energetsku infrastrukturu zemlje, moraju se pripremiti za to da neće imati struju, vodu ili toplotu jer temperature padaju ispod nule.

Piše: Blic

06.11.2022. 15:39 Slušaj vesti Vitalij Kličko Foto: Vadim Ghirda / Tanjug/AP Vitalij Kličko

– Činimo sve da ovo izbegnemo. Ali budimo iskreni, naši neprijatelji čine sve da grad bude bez toplote, bez struje, bez vodovoda, uopšte, pa da svi umremo. A budućnost zemlje i budućnost svakog od nas zavisi od toga koliko smo spremni za različite situacije – Vitalij Kličko rekao je državnim medijima, prenosi Gardijan.

Ukrajinski državni energetski operater Ukrenergo rekao je da će delovi Kijeva u nedelju imati rotirajuće isključenje struje po satu, a nestanci su planirani i u obližnjim regionima Černigova, Čerkasa, Žitomira, Suma, Harkova i Poltave.

Asošiejted pres prenosi da Kijev planira da rasporedi oko 1.000 grejnih centara, ali to možda neće biti dovoljno za grad od 3 miliona ljudi.

„Stanje pod kontrolom“

U Kijevu je sve pod kontrolom i još nema razloga da se govori o vanrednom stanju, izjavio je direktor gradskog odeljenja za bezbednost Roman Tkačuk.

On je demantovao vest koju su objavili pojedini mediji da Kijev navodno planira evakuaciju stanovništva, ali je dodao da sistem civilne zaštite treba da bude spreman za različite opcije.

. Foto: Sergei Chuzakov / Profimedia .

– Ali to ne znači da se sada pripremamo za evakuaciju. Da bismo pravilno odgovorili, moramo da planiramo sve moguće slučajeve – rekao je Tkačuk, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je naglasio da gradske vlasti čine sve kako bi posledice stalnih napada ruskih snaga na vitalnu infrastrukturu po stanovnike bile svedene na najmanju moguću meru.

Naveo je da će u svakom okrugu Kijeva biti pripremljeno u proseku 100 punktova za grejanje, koji će raditi u slučaju vanrednih situacija u toku zime.

„Još nema razloga da se priča o evakuaciji. Da, razrađujemo razne planove, učimo ljude da reaguju i budu spremni već sada. Ovo je veoma važan korak kako bi se izbegao haos u procesima koji bi trebalo da rade na minimiziranju rizika za stanovništvo“, rekao je Tkačuk.

Dodao je da u svakom regionu odavno postoje komisije za evakuaciju u slučaju različitih vanrednih situacija – od poplava do havarija na vitalnim infrastrukturnim objektima.

(Gardijan, Tanjug)

Source

Leave a Comment