IBM najavljuje prvi modularni kvantni superračunar

Modularni kvantni računar IBM Quantum System Two zasnovan je na novoj tehnologiji kvantnih procesora, a u funkciji bismo ga mogli videti krajem sledeće godine.

Izvor: B92, bug.hr četvrtak, 17.11.2022. | 13:16 -> 10:04 Podeli Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com

IBM Quantum System Two biće, jednom kada stigne na tržište, prvi na svetu potpuno modularni kvantni sistem s mogućnošću prilagođavanja potrebama korisnika.

To je najavljeno iz IBM Quantum divizije, koja ima za cilj da kvantno računarstvo načini primenjivim u komercijalne svrhe. Na događaju IBM Quantum Summit predstavljen je niz hardverskih i softverskih noviteta u vezi sa kvantnim računarima. Kao ključnu tačku u svom poslovanju i razvoju ove tehnologije istakli su sledeću godinu, kada bi trebalo da počnu sa stvaranjem prvog pravog kvantno-centričnog superračunara.

Ta najava je i najzvučnija – novi superračunar IBM Quantum System Two biće okosnica IBM-ovih kvantnih napora u narednom periodu. Osmišljen kao modularni superračunar, ovaj sistem je smešten u ladice, koji mogu da se spajaju i kombinuju.

Tehnologijom kvantnih procesora Osprey, uz dodatna poboljšanja, svaki modul će sadržati i kontrolisati više 433 kubita, kao osnovnih jedinica za izvođenje kvantnih kalkulacija. Kvantni procesor Osprey s 433 kubita donosi utrostručenje performansi u odnosu na prethodnu generaciju, Eagle, predstavljenu prošle godine. Iz IBM-a kažu da je potencijal ovog sistema ogroman, jer bi njegovo puno iskorišćavanje značajno nadmašilo mogućnosti bilo kog klasičnog računara.

„Poređenja radi, broj klasičnih bitova, koji bi bili potrebni za predstavljanje svih kvantnih stanja u IBM Ospreyu, značajno nadmašuje broj atoma u nama poznatom svemiru“, kažu iz IBM-a.

Smeštanjem tih procesora u ladice i spajanjem njihovih rashladnih i drugih sistema biće moguće formirati kvantni superračunar sa do 16.632 kubita. Očekuje se da će prvi funkcionalni sistem ovakvog kvantno-centričnog superračunara biti predstavljen sledeće godine, na novom izdanju IBM Quantum Summita. Sistemi veći od 4.000 kubita u planu su tek za 2025. godinu i kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment