Opasni malware se krije u lažnim verzijama popularnog softvera

Istraživači bezbednosti iz BlackBerryjevog Threat Research and Intelligence tima upozorili su na lažne verzije softvera SolarWinds Network Performance Monitor, menadžer lozinki KeePass i PDF Reader Pro koje se nude na lažnim veb sajtovima. U ovim lažnim verzijama popularnog softvera krije se malver RomCom RAT.

Izvor: B92, Informacija.rs utorak, 8.11.2022. | 15:45 Podeli Foto: Thapana_Studio / Shutterstock.com

Foto: Thapana_Studio / Shutterstock.com

Ciljevi sajber-kriminalaca koji šire RomCom RAT su u Ukrajini i određenim zemljama engleskog govornog područja poput Velike Britanije.

„S obzirom na geografiju meta i trenutnu geopolitičku situaciju, malo je verovatno da je RomCom RAT akter pretnje motivisan sajber kriminalom“, kažu istraživači.

Njihovo upozorenje usledilo je nedelju dana nakon što je kanadska kompanija za sajber bezbednost otkrila ciljanu fišing kampanju usmerenu na ukrajinske entitete, u kojoj se takođe distribuirao trojanac za daljinski pristup RomCom RAT. Nepoznati napadači su koristili trojanizovane varijante Advanced IP Scanner i pdfFiller kao droppere za preuzimanje malvera.

U najnovijoj kampanji napadači koriste lažne veb sajtove sa sličnim imenom domena kao originalni sajtovi, na kojima se nalaze programi za instalaciju malvera predstavljeni kao legitiman softver, a potencijalnim žrtvama napadači šalju fišing emailove sa linkom koji ih dovodi do lažnih sajtova.

„Dok preuzimate besplatnu probnu verziju sa lažnog veb sajta SolarWindsa, pojavljuje se legitimni obrazac za registraciju“, objasnili su istraživači. „Ako se popuni, pravi prodavci SolarWindsa mogli bi kontaktirati žrtvu. Ta taktika dovodi žrtvu u zabludu da je nedavno preuzeta i instalirana aplikacija potpuno legitimna“.

Osim SolarWindsa, napadači na isti način zloupotrebljavaju popularni menadžer lozinki KeePass i PDF Reader Pro, prenosi Informacija.rs.

Upotreba RomCom RAT-a je takođe povezana sa sajber-kriminalcima povezanim sa ransomwareom Cuba i malverom Industrial Spy.

S obzirom na međusobno povezanu prirodu ekosistema sajber kriminala, nije jasno da li su u pitanju isti napadači ili se malver nudi na prodaju kao usluga drugim sajber-kriminalcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment