EU pozvala Kosovo i Srbiju na deeskalaciju, upozorava na posledice po region

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je poručio da je prioritet u slučaju Kosova i Srbije deeskalacija na terenu jer bi u suprotnom, prema njegovim rečima, to moglo da ima posledice ne samo Beograd i Prištinu, nego i po region.

„Svaki put kada postoji lokalna nestabilnost, ona se izvozi u širi region. Ako imamo još jednu žarišnu tačku na evropskom tlu – između Kosova i Srbije – niko ne može da spreči nesrećne incidente. To je nešto što ni Evropa, ni Kosovo i Srbija niti region mogu sebi da priušte”, poručio je Stano.

Srpska lista saopštila je 5. novembra da će srpski zvaničnici u Skupštini, Vladi, lokalnoj samoupravi, policiji, sudu i drugim institucijama sa severa Kosova otići, dok Vlada u Prištini ne povuče odluku o registarskim tablicama.

Upozorenja ove stranke da napusti institucije usledila su nakon što su vlasti na Kosovu suspendovale sa posla direktora policije za region Sever Nenada Đurića, koji je izjavio da neće sprovoditi odluku Vlade o registarskim tablicama.

Briselski portparol je ponovio da tenzije između Prištine i Beograda umanjuju sva dostignuća koja su postignuta u okviru dijaloga.

Peter Stano je uputio apel stranama da preuzmu odgovornost i pronađu rešenje.

Ponovio je da je oko nastale situacije, šef evropske diplomatije Josep Borrell razgovarao tokom vikenda sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova, Albinom Kurtijem. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je, prema Stanu, u redovnom kontaktu sa kolegama u regionu i šire.

„EU pokušava da dovede Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i da se uključe u ozbiljan razgovor, jer je to jedini put koji partnere vodi ka evropskoj perspektivi”, poručio je Stano.

Zahtev da se odmah radi na formiranju ZSO

Portaprol EU je podvukao da kosovske vlasti treba odmah da preduzmu korake ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Ovo je obaveza (Prištine), a kontinuirani neuspeh podriva ne samo princip vladavine prava, već i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, poručio je Peter Stano.

Poziv za formiranje ZSO su tokom vikenda ponovili i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell, kao i američki State Department.

Source

Leave a Comment