Zelenski poziva da „svet” „udari” Kremlj – Okvir

Svet treba da jasno stavi do znanja Rusiji da će morati da se suoči sa hitnim vojnim odgovorom ako odluči da upotrebi nuklearno oružje protiv Kijeva, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski za emitere CBC i CTV u intervjuu ove nedelje. Ukrajinski lider je optužio Rusiju da koristi „terorističku“ taktiku ucene i rekao da Moskva razume samo jezik sile.

Zelenski je optužio Moskvu da je u više navrata prijetila udarom na „centre odlučivanja“ u Ukrajini, uključujući i nuklearno oružje, i rekao da svijet treba da odgovori ako do takvog udara ipak dođe. „Nije važno da li je Ukrajina članica NATO-a ili država koja nije članica NATO-a“, rekao je on, dodajući da nikome ne treba dozvoliti da „ucenjuje druge nacije kao terorista“.

Prema ukrajinskom predsedniku, svet treba da kaže Rusima: „Ako udarite u Bankovu ulicu [kancelariju ukrajinskog predsednika], doći će do štrajka tamo gde ste vi.

Ako Moskva udari na Kijev, trebalo bi da dođe do „udara na centre odlučivanja“ u Rusiji sledeće „druge“, bez obzira na rezultate ruskog napada, dodao je on. Takav stav ne bi bio ucena, već oblik samoodbrane koji bi navodno sprečio one koji izriču pretnje da ispune svoje planove, tvrdi Zelenski.

„O humanizmu se može dugo pričati“, rekao je ukrajinski predsednik novinarima i dodao da njegova nacija živi u situaciji da ima „komšije koji ne razume ništa osim sile“.

Ukrajinski predsednik je takođe okrivio rusku javnost za ono što se dešava u Ukrajini.

„Društvo Ruske Federacije mora da zna da napadaju naše [ukrajinsko] društvo“, rekao je on i dodao da Rusi „podržavaju terorističku vlast“. Ako ruski narod „ne bude vršio pritisak“ na predsednika Vladimira Putina, „svet će se izolovati od vas“, upozorio je Zelenski i dodao da niko nije voljan da razgovara sa Rusijom jer ona govori samo „jezikom pretnji“.

Ukrajinski predsednik je takođe rekao da svet mora sam da odluči s kim će razgovarati u Rusiji jer su „oni sada teroristi. Svi oni.“

Ovo nije prvi put da ukrajinski lider upućuje takve apele. Ranije je pozvao NATO da izvrši preventivne udare na Rusiju kako bi sprečio upotrebu nuklearnog oružja. Tada su njegove reči izazvale ljutu reakciju Moskve, koja je optužila Zelenskog da pokušava da izazove treći svetski rat.

Ukrajinski predsednik je tada povukao svoju izjavu, tvrdeći da je pogrešno prevedena i da je zaista hteo da kaže preventivne sankcije, a ne „preventivni udari“.

Putin je još u septembru rekao da će Rusija braniti svoju teritoriju svim raspoloživim sredstvima i da će učiniti „sve da osigura bezbednost svog naroda“. Istovremeno, on je takođe rekao da je Moskva spremna za razgovore sa Kijevom i pozvao Ukrajinu da „prekine sva neprijateljstva“ i vrati se za pregovarački sto.

On je to rekao na ceremoniji potpisivanja ugovora o uključivanju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), kao i regiona Herson i Zaporožje, koje su proglasile nezavisnost od Ukrajine, u sastav Rusije. Moskva je tada saopštila da se o statusu četiri regiona, koji su se formalno pridružili Rusiji nedelju dana kasnije, ne pregovara u okviru bilo kakvih potencijalnih pregovora sa Ukrajinom.

Source

Leave a Comment