Pad prodaje telefona – ovi proizvođači dominiraju u trećem tromesečju

Za nama je treće tromesečje 2022. godine, a Canalys nam sada donosi rezultate o isporukama pametnih telefona u pomenutom periodu.

Izvor: B92, Bajtbox petak, 21.10.2022. | 08:11 Podeli Foto: Daniel Chetroni / Shutterstock.com

Foto: Daniel Chetroni / Shutterstock.com

Kombinacija raznih faktora dovela je do toga da je tržište pametnih telefona zabeležilo najgore tromesečje još od trećeg kvartala 2014. godine. Canalys izveštava da je tržište pametnih telefona doživelo godišnji pad od čak 9% u odnosu na prošlu godinu.

Pad prodaje telefona traje još od prvog tromesečja 2021. godine, kada je prodaja bila na vrhuncu. Kao najveći razlozi navode se nestabilna ekonomska situacija i neizvesnost, kao i manja potrošačka snaga kupaca.

Kada je reč o samim rezultatima, na prvom mestu zadržao se južnokorejski tehnološki gigant Samsung. Ova kompanija je u pomenutom periodu imala tržišni udeo od 22 procenta. To je čak i neznatno povećanje tržišnog učešća u odnosu na isti period prošle godine, iako je i sam Samsung prodao manje telefona.

Na drugom mestu našao se Apple. Američka kompanija je u trećem tromesečju 2022. godine imala tržišni udeo od 18%, što je povećanje od 3% u odnosu na isti period prošle godine.

Treće mesto pripada Xiaomiju, koji je imao udeo od 14 odsto. Iza Xiaomija nalaze još dve kineske kompanije i to Oppo sa tržišnim udelom od 10% i Vivo od devet odsto. Ove dve kineske kompanije zabeležile su neznatan pad tržišnog učešća. Ostali proizvođači zajedno imaju 27% učešća na tržištu telefona.

Iz Canalysa navode da postoje male naznake da će u četvrtom tromesečju 2022. godine, kao i u prvom tromesečju 2023. godine, doći do nešto veće potražnje za pametnim telefonima, ali da to neće biti značajno povećanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment