Microsoft se širi na tržište mobilnih igara

Kompanija razvija mobilnu platformu na kojoj će biti dostupne igre za pametne telefone i tablete.

Izvor: B92, Zimo četvrtak, 20.10.2022. | 15:40 Podeli Foto: Natanael Ginting / Shutterstock.com

Foto: Natanael Ginting / Shutterstock.com

Microsoft želi da prigrabi deo kolača na veoma profitabilnom tržištu mobilnih igara i time naruši Appleov i Googleov duopol, jer korisnici većinu igara za svoje telefone i tablete skidaju s njihovih prodavnica aplikacija.

Ulazak na to tržište američka kompanija pokušaće da ostvari putem sosptvene aplikacije za mobilne uređaje, odnosno trgovine za preuzimanje i kupovanje mobilnih igara.

Na primeru Epic Gamesa, koji je pokušao da uradi isto i na kraju podigao tužbu protiv Applea, jasno je koliko će to biti težak zadatak jer Google i Apple imaju stroga pravila oko toga šta je dopušteno, a šta nije na njihovim platformama. Da Microsoft planira sopstvenu mobilnu prodavnicu za igre saznali smo iz njihovog dopisa britanskim regulatorima koji istražuju regularnost akvizicije Activision Blizzarda.

Iz američke kompanije naglasili su da je jedan od razloga preuzimanja Activisiona želja za povećanjem njihovog prisustva na tržištu mobilnih igara i veruju da će im popularni naslovi čije pravo stiču akvizicijom pomoći u tome i povećati interes za novu Xbox Gaming platformu. Ako uspeju u svom planu, onda bi igre kao što su Call of Duty Mobile, Diablo Immortal, Hearthstone, Candy Crush i brojne druge postale dostupne samo kroz Microsoftovu platformu za mobilne igre.

Na The Vergeu kažu da je, poznavajući Appleovu istoriju blokiranja eksternih aplikacija na svom mobilnom operativnom sistemu, teško zamisliti da bi Microsoft tako skoro mogao pokrenuti Xbox Gaming na iOS-u. Ipak, postoji mogućnost da bi se u nekoj budućnosti, pod pritiskom regulatora, stvari ipak mogle promeniti te da će Apple i Google morati da promene pravila korišćenja App Store i Google Play prodavnica.

Microsoftovo širenje na tržište mobilnih igara ne odnosi se samo na pametne telefone i tablete, već i na ručne konzole. Njihov Xbox Cloud Gaming tako je dostupan i na popularnom Valveovom Steam Decku, a dogovorili su partnerstvo s Logitechom i Razerom pa i ove dve ručne konzole podržavaju njihov gejming cloud servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment