Meti naređeno da proda svoje GIF carstvo zbog monopolističkog položaja

Britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržišta (CMA) donela je konačnu odluku o naredbi kojom kompanija Meta mora da proda Giphy – servis i bazu podataka za GIF-ove.

Izvor: B92, TechCrunch sreda, 19.10.2022. | 08:20 Podeli Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U svojoj objavi, CMA ističe da Metino preuzimanje Giphy servisa može da dovede do toga da konkurencija ima smanjen pristup GIF-ovima i Meti bi omogućilo još veću tržišnu prednost na polju društvenih mreža i tržištu digitalnog oglašavanja.

„Jedini način, na koji ovaj problem može da se reši, jeste prodaja Giphy-ja. Ovo će promovisati inovacije u digitalnom oglašavanju i obezbediće da korisnici društvenih mreža u Velikoj Britaniji nastave da imaju koristi if pristupa Giphy sadržaju“, istakao je Stjuart Mekintoš, predsedavajući u ovoj istrazi.

Meta je istakla da je razočarana ovakvom odlukom, ali da prihvata presudu CMA kao „konačnu reč“ u ovom postupku. Kompanija je istakla da će blisko sarađivati sa regulatorima kako bi se lišila Giphy-ja.

Meta je kupila Giphy pre dve godine, u trenutku kada su GIF-ovi bili rastući oblik vizuelne komunikacije. Vremenom se digitalna kultura značajno promenila, a sama Meta je zaključila da mladi ljudi smatraju da su GIF-ovi krindž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); var inArticleMobile = $(„#article-content #div-gpt-ad-1662549574263-0“); $(„#article-content > p:nth-of-type(3)“).after(inArticleMobile); ]]>
Source

Leave a Comment