VOŽNJA NOVIM AUTO PUTEM I BESPLATNA Crna Gora otvara novih 40 km: Ograničenje 100 km/h, a ako promašite izlaz za isključenje ka moru

Dugoočekivani auto-put kroz Crnu Goru biće otvoren sutra. Deonica od Kolašina do Podgorice nakon 7 godina i brojnih najava, zatim i brojnih odlaganja konačno je završena i sada je spremna da dočeka svoje prve putnike. Zvanično otvaranje auto-puta zakazano je za 13. jul, na Dan Crne Gore.

12.07.2022. 07:07 Slušaj vesti  Foto: Youtube/ Ministarstvo kapitalnih investicija, Shutterstock / RAS Srbija

Prvi crnogorski auto-put olakšaće putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima koji se odluče da leto provedu na crnogorskom primorju. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što će olakšati putovanje i omogućiti brži dolazak do mora, učiniće ga i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje „najcrnju“ saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Možda vas zanima

Crnogorski autoput Foto: AFP/ Savo Prelević / Profimedia Crnogorski autoput

Prvih sedam dana besplatno

Vozače svakako interesuje i koliko će koštati putarina kada deonica Smokovac-Mateševo bude otvorena za saobraćaj. Prvih sedam dana vožnje biće besplatno, a prema poslednjim informacijama, korišćenje prvog autoputa u Crnoj Gori trebalo bi da košta tri ili 3,5 evra.

Crnogorski autoput Foto: AFP/ Savo Prelević / Profimedia Crnogorski autoput

Ograničenje 100 km/h

Sada su toku poslednje pripreme za puštanje auto – puta u saobraćaj, pa su tako poznati i mnogi prateći detalji.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas, što znači da vozači mogu da pritisnu papučicu gasa samo do ove granice. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.

 Foto: Wang Huijuan/ Avalon / Profimedia

Kašnjenje više od tri godine

Ako se deonica auto-puta zaista otvori za saobraćaj u sredu 13. jula pedantni statističari izračunali su da će to biti kašnjenje završetka radova od čak tri godine, dva meseca i tri dana! Naime, prema prvobitnom planu deonica Smokovac – Mateševo je trebalo da bude puštena u saobraćaj još 10. maja 2019. godine?!

Želite da vam „Blic Biznis“ donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Source

Leave a Comment