Prodaja PC igara u padu nakon dužeg niza godina

Tržište PC igara nije imuno na recesiju koja visi u vazduhu i preti mnogim svetskim ekonomijama.

Izvor: B92, Zimo, CNBC petak, 8.07.2022. | 10:10 Podeli Foto: DC Studio / Shutterstock.com

Foto: DC Studio / Shutterstock.com

Dugogodišnji rast broja prodatih PC igara, izgleda da je došao kraju. Prema procenama, ove godine bi, prvi put mogao biti zabeležen manji broj prodatih video igara, u odnosu na prethodnu godinu. Tako se još jedna industrija, koja je procvetala u vreme pandemije koronavirusa, suočava s mračnim izgledima za recesiju.

Predviđa se da će se globalno tržište PC igara i usluga u 2022. godini smanjiti za 1,2 procenta na godišnjem nivou, na 188 milijardi dolara, prema istraživanju analitičke kompanije Ampere Analysis. Tržište se proširilo za 26 odsto u periodu od 2019. do 2021. godine, dostigavši rekordnu veličinu od 191 milijarde dolara. Prodaja PC igara isto tako kontinuirano raste bar od 2015. godine, pokazuju podaci kompanije Ampere.

PC igre su dobile veliki podsticaj zbog mera zatvaranja, uzrokovanih COVID-19 pandemijom, jer su ljudi provodili više vremena u zatvorenom prostoru. Lansiranje nove generacije Microsoft i Sony knzola tokom 2020. godine takođe je pojačalo potražnju za video igrama.

Međutim, dolazak Microsoftovih Xbox Series X i S, kao i Sony PlayStationa 5 konzole pokazao se kao mač sa dve oštrice, jer logistički poremećaji i nestašica vitalnih komponenti značili su da se kupci suočavaju s velikim poteškoćama u pronalaženju bilo koje nove konzole na policama trgovina.

Rusko tržište

Ruska vojna intervencija u Ukrajini, zajedno s uskim grlima u lancu snabdevanja i rastućom inflacijom, dodatno je pogoršala izglede za rast tržišta PC igara. Brojni proizvođači softvera i hardvera za PC igre su odlučili da obustave svoje poslovanje u Rusiji.

Prema Ampereu, Rusija je 2021. godine bila deseto najveće tržište igara na svetu. Ali očekuje se da će ove godine to tržište pasti na 14. mesto na globalnoj listi i da će izgubiti 1,2 milijarde dolara vrijednosti, navodi ova kompanija.

Pirs Harding-Rols, direktor istraživanja u Ampereu, izjavio je da brojke pokazuju kako ni industrija igara nije „otporna na recesiju“.

Nakon dve godine ogromnog širenja, tržište igara spremno je za pad, jer se višestruki uzroci kombinuju kako bi potkopali performanse. Uprkos tome, godina će završiti znatno ispred rezultata pre pandemije, a izgledi za sektor u celini ostaju pozitivni, s predviđanjem da će se rast vratiti 2023. godine, rekao je Harding-Rols.

Nakon pada, novi rekordan rast

Očekuje se da će se tržište oporaviti 2023. godine, s prodajom od 195 milijardi dolara, prema Ampereu.

Drugi izazovi s kojima se industrija suočava uključuju Appleove promene privatnosti koje razvojnim programerima mobilnih igara otežavaju praćenje korisnika iPhonea, kao i kašnjenja hit izdanja poput Microsoftovih naslova Starfield i Redfall.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment