TUŽNA VEST! UMRO JE DEJAN VUKIĆEVIĆ

TUŽNA VEST! UMRO JE DEJAN VUKIĆEVIĆ

Dejan Vukićević, Foto: FOTO: NB “STEFAN PRVOVENČANI”

Doktor Dejan Vukićević, srpski književnik i rukovodilac Fonda starih, retkih i minijaturnih knjiga u Narodnoj biblioteci Srbije preminuo je posle kraće i teške bolesti.

Dejan Vukićević rođen je 1965. godine u Kraljevu. Dobitnik je najznačajnijih nagrada iz oblasti bibliotečko – informativne delatnosti. Objavio je četiri knjige priča i dva romana, a radio je na personalnim biografijama 30 srpskih književnika.

Za bibliografiju časopisa “Delo” od Bibliotekarskog društva Srbije 2007. godine dobio je nagradu „Stojan Novaković“, a istu nagradu dobio je i 2012. godine za Bibliografiju srpskih enciklopedija i leksikona.

Nagradu „Marija Ilić Agapova“ dobio je 2012. godine kao najbolji bibliotekar grada Beograda, i nacionalnu nagradu „Janko Šafarik“ za ukupan doprinos bibliotekarskoj struci.

– Sa dubokom tugom upućujemo poslednji pozdrav dragom prijatelju i kolegi dr Dejanu Vukićeviću, koji nas je nakon kratke i teške bolesti prerano napustio, ostavivši neizbrisivi trag u našim sećanjima i našoj profesiji. Sa posebnim pijetetom čuvaćemo najtoplije sećanje na Dejana koji je, na ponos našeg kolektiva, ponikao i stasavao u vrsnog stručnjaka upravo u kraljevačkoj biblioteci . Pamtićemo ga i kao čoveka retke radne energije, svestranih interesovanja i posvećenosti pozivu, diskretnog, autonomnog, autentičnog i cenjenog u okvirima nacionalnog bibliotekarstva i ukupne srpske kulture. U ovom teškom trenutku, sa posebnom setom prisećamo se Dejanove privrženosti kraljevačkoj biblioteci sa kojom je do poslednjih dana čuvao veze, tiho i nenametljivo, saopštio je u ponedeljak kolektiv kraljevačke Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ upućujući iskreno saučešće njegovoj porodici.

Dr Dejan Vukićević biće sahranjen u utorak, 28.juna, u 13 sati na groblju u Konarevu kod Kraljeva.

(Espreso)

Source

Leave a Comment