Tržište telefona u ozbiljnim problemima drugi mesec uzastopno

Iza nas je prva polovina 2022. godine, ujedno i vreme kada kompanije i agencije za istraživanje tržišta objavljuju izveštaje o poslovanju.

Izvor: B92, Bajtbox ponedeljak, 4.07.2022. | 12:12 Podeli Foto: TippaPatt / Shutterstock.com

Foto: TippaPatt / Shutterstock.com

Counterpoint Research redovno objavljuje izveštaje o poslovanju na tržištu pametnih telefona i jedan takav je stigao ovih dana. On se odnosi na prodaju pametnih telefona u petom mesecu 2022. godine.

Nedavno je objavljen izveštaj o Top 10 najprodavanijih telefona tokom aprilu tekuće godine. Sada Counterpoint Research ima još noviji izveštaj, koji se odnosi na prodaju telefona u maju ove godine.

U izveštaju stoji da je zabeležen pad prodaje telefona od 4% u odnosu na četvrti mesec ove godine i pad od 10% u odnosu na maj prošle 2021. godine. U maju 2022. godine isporučeno je ukupno 96 miliona pametnih telefona, što je poprilično mali broj, s obzirom na to da je ovo tek drugi put u zadnjih deset godina da je broj prodatih telefona pao ispod 100 miliona u jednom mesecu.

Ovaj broj takođe predstavlja i drugi uzastopni mesečni pad prodaje pametnih telefona. Uprkos snažnom oporavku tržišta pametnih telefona nakon početnog talasa virusa COVID-19, prodaja pametnih telefona još uvek se nije vratila na nivo pre pandemije. Problemi s lancem snabdevanja se stabilizuju, ali postoje drugi bitni faktori koji deluju na pad prodaje, od povećane inflacije, sporije proizvodnje u Kini, pa do rata u Ukrajini.

To uzrokuje i povećanje zaliha telefona, što dovodi do realnog stanja da telefoni pojeftine predstojeće praznične sezone. Stanje na tržištu ukazuje na to da proizvođači imaju za cilj eliminaciju viška telefona s lagera, uzrokovanih slabom potražnjom na globalnom nivou i porastu inflacije, a dodatni problem je i predstavljanje novih telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment