Windows 98 više neće pokretati svemirsku letelicu u orbiti oko Marsa

Evropska svemirska agencija (ESA) će implementirati bitno ažuriranje za Mars Express svemirsku letelicu, koja će omogućiti velika poboljšanja u naučnim mogućnostima ove letelice.

Izvor: B92, Tweaktown ponedeljak, 27.06.2022. | 19:00 Podeli Foto: 3Dsculptor / Shutterstock.com

Foto: 3Dsculptor / Shutterstock.com

Mars Express misija istraživanja svemira je pokrenuta 2. juna 2003. godine, od kada letelica istražuje orbitu Crvene planete. Letelica u orbiti funkcioniše duže od 19 godina, a koristi MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) instrument za istraživanje površine Marsa.

Instrument je kreiran i zasnovan na Windows 98 platformi, a prema navodima ESA predstojeća softverska nadogradnja će drastično poboljšati performanse antene i prijema signala, obradu podataka i konzistentnost podataka koji se šalju na Zemlju.

„Suočili smo se sa velikim brojem izazova kako bismo poboljšali performanse MARSIS-a. I to ne samo zbog toga što je softver MARSIS-a originalno dizajniran pre više od 20 godina, a koristi Microsoft Windows 98 okruženje“, objašnjava Karlo Nena – softverski inženjer koji pomaže kod ove nadogradnje.

ESA nije objavila koju verziju Windowsa će dobiti Mars Express letelica, ali se pretpostavlja da to neće biti Windows 11. Posebno, ako se u obzir uzme starost hardvera koji koristi svemirska letelica.

Prema navodima, softversko ažuriranje će omogućiti da Mars Express „vidi“ ispod površine Marsa i njegovog meseca Phobos u više detalja nego ikada do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment