Meta razvija veštačku inteligenciju za kreiranje virtuelnih svetova

Kompanija Meta, vlasnica Facebooka, razvija veštačku inteligenciju s ciljem kreiranja virtuelnih svetova putem govora i prevoda između jezika, objavio je u sredu njen izvršni direktor Mark Zakerberg.

Izvor: B92, tportal.hr četvrtak, 24.02.2022. | 08:52 -> 10:02 Podeli Foto: Profimedia / Meta

Foto: Profimedia / Meta

Zakerberg je uveren da će „metaverzum“, futuristička ideja virtuelnih svetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili se igraju, biti naslednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svet u kojem se spaja fizička i virtuelna stvarnost, Zakerberg kaže da na mnogo načina predstavlja krajnji izraz društvene tehnologije.

„A ključ koji nam otvara vrata napretku je veštačka inteligencija“, rekao je Zakerberg na događaju „Inside the Lab“ koji je organizuje njegova kompanija.

Meta, rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svet i stvore njegove dijelove.

Ilustrovao je to konceptom veštačke inteligencije „Builder Bot“, koji korisnicima omogućuje da opišu šta žele da se veštačkom inteligencijom stvori. To je ilustrovao prikazom avatara na ostrvu koji je govorom naredio veštačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i prostirku za piknik.

„Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i delili iskustva s ostalima“, rekao je Zakerberg.

On je takođe rekao da Meta radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svetova u ‘prvom licu’, zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sistem veštačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

Meta je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superkompjuter veštačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022. godine, biti najbrži na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment