Nova Chrome opcija je zanimljiva, ali ima jednu caku

Nova karakteristika za napredno sigurno surfovanje osigurava brže surfovanje i veću sigurnost na vebu, ali zauzvrat traži detaljan pregled vaše istorije pretrage.

Izvor: B92, TPortal.hr, Wired utorak, 22.02.2022. | 11:57 -> 20:02 Podeli Foto: viewimage / Shutterstock.com

Foto: viewimage / Shutterstock.com

Američki tehnološki div Google nedavno je u svoj popularni pregledač Chrome ubacio sigurnosnu opciju koja bi, bar u teoriji, trebalo da vas štiti od nepoželjnih faktora kao što su hakerski napadi i infekcija malwareom.

„Enhanced Safe Browsing“ ili poboljšano sigurno surfovanje specijalni je način surfovanja koji garantuje veću sigurnost u zamenu za više poslatih informacija.

Kompanija naglašava da se svi prikupljeni podaci zadržavaju privremeno i onda brišu, ali iskreno – Googleu već dajemo dovoljno podataka, dok je ideja slanja dodatnih informacija dovoljna da neke korisnike odvrati od korišćenja nove funkcije, piše Wired.

Google tvrdi da će korišćenjem ove opcije korisnici uživati u sigurnijem i bržem surfovanju, mada se pomenute tvrdnje, bar što se brzine tiče, nisu pokazale istinitim. S druge strane, Chrome se stalno nadograđuje, što znači da ćemo uskoro to ubrzanje možda i osetiti.

Što se drugih obrambenih funkcija tiče, tu je stalno proveravanje Googleove liste blokiranih stranica, kao i algoritam koji vaše destinacije pregleda u realnom vremenu i šalje upozorenje čak i ako se stranica ne nalazi na Googleovoj „crnoj listi“. Napredna zaštita pregleda i dodatke koje instalirate u Chrome, a pazi da neki od njih nije zamaskiran u malware. Konačno, tu je i algoritam koji pazi ako neka stranica želi da se domogne vašeg Google naloga.

U slučaju da vas sve ovo zanima i nemate problema s tim da Google sakuplja još više vaših podataka, sigurnijem surfovanju možete pristupiti klikom na tri tačkice u gornjem desnom uglu Chromea, biranjem opcije Settings i odlaskom do sigurnosti i privatnosti, odnosno Security and Privacy.

Tamo pritisnte na Security i birajte tri stepena zaštite: Enhanced protection (poboljšana zaštita) o kojoj govorimo ovde, Standard protection (standardna zaštita) koju koristite prema osnovnim postavkama i No protection (bez zaštite), način rada koji predlažemo da ne koristite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment