Šta rade administratori mreža kada su toliko traženi?

Kao i proteklih nekoliko godina, IT stručnjaci će i u 2022. biti među ubedljivo najtraženijim i najplaćenijim na tržištu.

petak, 18.02.2022. | 12:01 Tweet Podeli Foto: LINK group

Foto: LINK group

Pored programera, web dizajnera i mobile developera, za koje svi već dobro znamo, još jedno zanimanje izdvaja se kao veoma traženo i odlično plaćeno. Reč je o administratorima mreža.

Iako ova profesija nudi priliku svima koji steknu potrebna znanja da bez čekanja dođu do posla od koga će odlično zarađivati, većina ljudi i dalje ne zna čime se administratori mreža zapravo bave.

Administratori mreža – najvažniji IT stručnjaci koje svi zovu za pomoć

Da li možete da zamislite bilo koju ozbiljnu kompaniju, banku ili drugu važnu instituciju koja danas efikasno funkcioniše bez korišćenja računara? Kako bi svi ti računari i mrežni sistemi bili spremni da omoguće zaposlenima uslove za rad, neophodno je prisustvo školovanih stručnjaka koji su zaduženi za njihovo održavanje. Najprostije rečeno, administratori mreža imaju zadatak da obezbede normalno funkcionisanje svih softverskih i hardverskih komponenata koje omogućavaju rad svima ostalima.

Drugim rečima, administratori mreža su eksperti koje ostali zaposleni zovu da im pomognu kako bi otklonili manje kvarove i zastoje u radu sistema, proverili tehničku ispravnost ili pojasnili tehničke mogućnosti sistema. Projektovanje, instalacija, konfiguracija i održavanje računarskih mreža – sve su to svakodnevna zaduženja administratora, a ponekad su prinuđeni i da pišu jednostavne programe kako bi olakšali svoj posao i unapredili poslovanje celokupne kompanije.

Foto: LINK group

Foto: LINK group

Njihovo prisustvo je od ogromnog značaja – među prvima na lestvici i po traženosti i po prihodima

Kako se moderne tehnologije neprestano razvijaju, oprema i programi brzo zastarevaju i neophodno ih je stalno održavati ili zameniti novim, savremenijim verzijama. Procena i donošenje odluka o nabavci modernijeg softvera i hardvera takođe spada u opis posla administratora mreža.

Osim toga, njihov zadatak je i da se pobrinu za instaliranje tih komponenata, kao i da kasnije obuče zaposlene da ih koriste. Pored održavanja mrežne infrastrukture i monitoringa, ovi multifunkcionalni stručnjaci rade i na sajberbezbednosti.

Zbog svega što obavljaju, uloga administratora mreža postala je veoma važna za svaku kompaniju, a samim tim ovi stručnjaci zaslužili su status nezamenljivih i veoma plaćenih IT eksperata. Pri tome, u Srbiji plata IT administratora dostiže i više od 1.000 evra mesečno, a najbolje od svega jeste što posao mogu da pronađu u bilo kojoj oblasti koja direktno zavisi od modernih tehnologija.

Do dobro plaćenog posla administratora mreža uz priznate sertifikate

Do dobro plaćenog posla administratora mreža možete doći ukoliko steknete neophodna znanja iz ove oblasti, a međunarodno priznati sertifikati, koji će predstavljati njihovu potvrdu, dodatno će vam pomoći da postanete izuzetno dobro plaćen stručnjak.

Naime, prema najnovijim istraživanjima, čak 72% poslodavaca izjavilo je da će pre zaposliti sertifikovanog stručnjaka nego onog koji ne poseduje neki od prestižnih sertifikata. Tako će vas sertifikati gigantskih kompanija, kao što su Microsoft, Cisco, MikroTik, CompTIA ili Linux, izdvojiti od konkurencije i ubediti poslodavce da ste zaista stručnjak koji može da odgovori na sve zahteve njihovih kompanija. Ovi sertifikati biće garant da ste razvili praktične veštine koje će vam omogućiti da prepoznate i rešavate sve tehničke probleme.

Foto: LINK group

Foto: LINK group

Za manje od 12 meseci do potrebnih znanja

Školovanjem po naprednom programu za administratore mreža sve neophodne tehnike za rad u ovoj oblasti možete usvojiti za nešto manje od godinu dana. U tom periodu naučićete kako da obavljate najkomplikovanije zadatke sa kojima se susreću iskusni administratori.

Stručnjaci predviđaju da će u budućnosti potreba za administratorima mreža biti sve veća, što je jasan pokazatelj da vas od statusa IT stručnjaka koji će biti među najtraženijima na tržištu deli samo odluka da započnete školovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment