Budite razumno nepoverljivi i ne klikćite na svaki link VIDEO

Izvor: B92, TV Prva petak, 18.02.2022. | 14:50 Tweet Podeli Foto: Zephyr_p / Shutterstock.com

Foto: Zephyr_p / Shutterstock.com

„Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu. Jesi li to ti?“ To je poruka koja prati link koji su dobili mnogi korisnici Fejsbuka i Instagrama sa pozivom da vide šta se to krije iza linka. Reč je o internet prevari i virusu koji preuzima naše lične podatke, a neki korisnici su se žalili da su izgubili i novac. O ovoj temi za TV Prva govori Vojislav Rodić, IT stručnjak.

„Svi ti pokušaji prevare se najčešće svode na preuzimanje korisnikovih podataka, a pre svega onih za logovanje na Facebook, Instagram i druge društvene mreže i servise“, kaže Rodić za TV Prva.

Kada kriminalci preuzmu vaš nalog, onda sa tog naloga u vaše ime mogu da daju pohvalne ocene o nekom servisu. Vaši prijatelji će misliti da ste to vi, iako je vašem originalnom nalogu promenjena šifra izbrisani su vaši bliski prijatelji, dok će oni preostali misliti da ste to vi.

Ukoliko kliknete na neki od ovih linkova, najčešće se sve svodi na preuzimanje korisnikovih podataka. Rešenje za ovakve situacije mogu biti servisi za čuvanje lozinki, ali je pitanje kada će i ovakvi servisi postati meta napada, ističe Rodić.

Takođe, bilo bi dobro da svako koristi antivirus program, koji je ažuriran. Ali nije sigurno da će taj antivirus pronaći problem, kaže on.

U program se uključila i Vladana Milojević, koja je bila žrtva Internet prevare. Vladana je u inboks dobila link da je prekršila autorska prava na Instagramu.

Ispostavilo se da je link, koji je Vladana dobila, bio virus. Njoj je haker iz Turske preuzeo nalog i tražio je novac kako bi ga vratio. Nalog sa 35.000 pratilaca nikada nakon toga nije povratila.

Kako da se zaštitimo od ovakvih stvari? „Moramo da budemo razumno nepoverljivi“, savetuje Vojislav Rodić.

Više o ovoj temi pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment