Američka kompanija želi fotografije lica gotovo svih ljudi na svetu

Krajem prošle godine njihova baza podataka uključivala je oko 10 milijardi fotografija, a sada traže novac kako bi tu brojku povećali na 100 milijardi.

Izvor: Zimo, GSMArena četvrtak, 17.02.2022. | 15:30 Tweet Podeli Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Foto: Ascannio / Shutterstock.com

U nedavnoj ponudi za investitore, kompanija Clearview AI objavila je svoje planove za blisku budućnost koji se čini prilično zastrašujućim za privatnost korisnika širom sveta.

Ova kontroverzna kompanija prikuplja fotografije osoba s brojnih internet stranica i društvenih mreža i koristi tehnologiju prepoznavanja lica za identifikaciju, a njene usluge koristi i američka policija.

Prema pisanjima medija, Clearview AI je krajem prošle godine već prikupio 10 milijardi fotografija korisnika i mesečno dodaje još 1,5 milijardi u svoju bazu podataka. Od početka 2020. do kraja prošle godine „indeks lica osoba“ koje poseduje ova kompanija porastao je s tri na 10 milijardi, a konačni cilj je znatno veći. Naime, unutar jedne godine žele da prikupe čak 100 milijardi fotografija lica, a uz tako veliku bazu podataka, gotovo svaka osoba na svetu mogla bi se identifikovati, objasnili su svoj konačan cilj.

Da bi taj cilj ostvarili potreban im je, naravno, novac. Od investitora su tako zatražili 50 milijardi dolara koje nameravaju da potroše na povećanje količine prikupljenih slika, ali i za razvoj novih proizvoda, širenje međunarodnog prodajnog tima i za lobiranje kod vlasti kako bi se doneli zakoni i regulativa koji će im ići u korist.

Upravo je regulativa njihova najveća prepreka, pa su protiv kompanije podignute tužbe zbog prikupljanja podataka sa tuđih izvora i iskorišćavanje tih slika. Facebook, Google, Twitter, YouTube i druge kompanije zatražile su da Clearview AI prestane da uzima fotografije s njihovih stranica i da izbriše sav materijal koji su do sada prikupili. Njihova odbrana na sve te optužbe je prilično jednostavna – s obzirom na to da slike uzimaju s „javnog interneta“, pozivaju se na američki Prvi amandman.

Takođe, planiraju da prošire svoj poslovni model i istražuju nove tehnologije poput prepoznavanja osoba po načinu na koji hodaju, prepoznavanja lokacije na osnovu fotografije, skeniranja otisaka prstiju iz daljine itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment