Velika Britanija prvi put zaplenila NFT-ove

Britanska poreska uprava obavestila je u ponedjeljak da je izvršila prvu zaplenu NFT-ova (nezamenjivi token) u akciji suzbijanja radnji za koje se sumnjalo da su ilegalne, odnosno da se radi o prikrivanju novca i druge imovine radi utaje poreza.

Izvor: B92, Reuters, index.hr ponedeljak, 14.02.2022. | 14:14 Podeli Foto: Sashkin / Shutterstock.com

Foto: Sashkin / Shutterstock.com

Britanska služba za prihode i carinu zaplenila je tri NFT-a, nakon istrage pokušaja prevare državne blagajne za iznos od 1.4 miliona funti.

NFT je „nezamenjivi token“ odnosno kriptografski zaštićena imovina u digitalnom obliku, a predstavlja određeni predmet posebne vrednosti, kao što su umetnička dela, video zapisi i sl. Kao oblik kriptoimovine, NFT koristi tehnologiju blockchain za utvrđivanje statusa vlasništva nad digitalnim zapisima.

Zaplenili i drugu kriptoimovinu

Istraga je dovela i zaplene druge kriptoimovine, ukupne vrednosti oko 5000 funti, kao i hapšenjima. Tri osobe su privedene zbog sumnji na poresku prevaru u kojoj je učestvovalo 250 fiktivnih kompanija. Služba za ekonomski kriminal poručila je da je zaplena NFT-ova, čija vrednost još nije procenjena, upozorenje svima onima koji se nadaju da bi kriptovalutu mogli koristiti za skrivanje novca.

„Stalno se prilagođavamo novim tehnologijama kako bismo mogli ići ukorak s načinima na koje kriminalci i utajivači poreza pokušavaju da prikriju svoju imovinu“, rekao je u saopštenju zvaničnik službe za ekonomski kriminal Nik Šarp, kako prenosi Reuters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment