Hrvatski haker zaključao računare na fakultetu i traži otkupninu

Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim hakerom koji je izvršio napad na računare jednog osječkog fakulteta i potom za njihovo otključavanje tražio isplatu u kriptovaluti.

Izvor: B92, Zimo utorak, 15.02.2022. | 13:27 Podeli Foto: Afiq Sam / Shutterstock.com

Foto: Afiq Sam / Shutterstock.com

Hakerski napad na računare osječkog fakulteta nepoznati počinitelj izvršio je tokom vikenda, a pošto je virusom onemogućio njihovo korišćenje ostavio je poruku u kojoj je u zamenu za uslugu otključavanja zatražio plaćanje u kriptovaluti bitkoin.

Osječko-baranjska policija obavestila je da nastavlja da traga za nepoznatim počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom tužilaštvu podneti poseban izveštaj.

Prethodnih dana u medijima je bio aktuelan nedavni hakerski napad na teleoperatera A1, a ispostavilo se da je iza napada stajao maloletni Slavonac kojeg očekuje kaznena prijava za oštećenje računarskih podataka i pokušaj iznude.

Prema pisanju medija mladi haker je od teleoperatera tražio uplatu u kriptovaluti, tačnije 150 ethereuma vrednih oko 500 hiljada dolara, preteći da će objaviti bazu s ličnim podacima korisnika na dark webu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment