Koncert KRISTIN HERSH 27. maja 2022. u 21:00 – Velika sala Doma omladine Beograda

Zvezda američke alternativne rok muzike prvi put u Srbiji

Poznata američka rok muzičarka Kristin Hersh održaće premijerno svoj samostalan koncert 27. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda i tako će biti prva inostrana umetnica koja će nastupiti u ovoj ustanovi kulture nakon duže vreme, od izbijanja pandemije.

Prva žena američkog alternativnog rok sastava “Throwing Muses” je upravo ova dama, a taj bend je zajedno sa čuvenim “Pixies” i sličnim grupama krajem osamdesetih godina 20. veka proslavio scenu iz Bostona. Njihov visokoemotivan gitarski stil udario je temelje savremenom shvatanju kako pop-rok bendovi  treba da zvuče i izgledaju.

Bend “Throwing Muses”, a posebno gitaristkinja, pevačica i liderka Kristin Hersh, odigrali su izuzetno značajnu ulogu u afirmisanju ženskog principa unutar rokenrola u modernim vremenima.

Singl “Your Ghost”, duet sa Majklom Stajpom (REM), svakako spada među one koji su obeležili devedesete.

Uticajna kao autorka muzike, tekstova i multiinstrumentalistkinja, Kristin Hersh vodi spomenuti indie (nezavisni) bend “Throwing Muses”, kao i noise rock power trio “50 Foot Wave.” 

Tokom 2022. na solo turneji promovisaće veoma cenjeno prošlogodišnje izdanje grupe “Throwing Muses – “Sun Racket” (Fire Records).

Njeno ekskluzivno solo gostovanje u Domu omladine Beograda, biće prvo u Srbiji, i prava prilika da upoznamo osobu koja je jedna od autentičnih alternativnih heroina svoje generacije, iz doba kad je “grandž” vladao listama.

Samostalne ploče Kristin Hersh jesu preteča sada popularnog “amerikana” zvuka, ali i novog trenda sjajnih mladih kantautorki, od Cat Power do Phoebe Bridgers, što su sve redom inspirisane i njenim dugogodišnjim muzičkim radom i delovanjem na širem kulturnom planu.

Kristin Hersh – photo credit Peter Mellekas

Tokom poslednje tri decenije, plodna karijera ove liderke pretvorila ju je u kraljicu nezavisnih izdanja: do danas je objavila preko 20 albuma.

Kristin Hersh je 2010. počela svoju karijeru književnice, te je objavila naširoko cenjene rok memoare“Rat Girl”, kod čuvenog izdavača “Penguin Books”.

Magazin “Rolling Stone” proglasio je “Rat Girl” jednom od 10 najboljih knjiga rok memoara ikada napisanih.
Ovo delo, zasnovano na njenom dnevniku kog je vodila kad je imala 18 godina, pretočeno je i u nagrađivanu predstavu, koja je obišla svet i bila izvođena u pozorištima, muzejima i na festivalima.

Sledeća uzbudljiva memoarska knjiga, “Don’t Suck, Don’t Die” (2015), dragocen je, intiman i potresan prikaz njenog prijateljstva sa pokojnim Vicom Chesnuttom, jednim od najtalentovanijih autora pravca “Amerikana”, koji je tragično završio život samoubistvom 2009. godine.

Memoari “Seeing Sideways”, o podizanju četvoro dece na koncertnim turnejama, objavljen je u maju 2021. godine.

Čuveni magazin “The Guardian” je napisao za nju sledeće: „Jedna od najfascinantnijih ličnosti indi roka“.Source

Leave a Comment