Ako koristite lozinke sa ovim pojmovima, odmah ih promenite

Danas je Međunarodni dan sigurnijeg interneta. Taj dan obeležava se svake godine drugog dana u drugoj nedelji februara, s ciljem promovisanja i podsticaja sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja tehnologije i mobilnih uređaja.

Izvor: B92, tportal.hr utorak, 8.02.2022. | 12:52 -> 19:32 Podeli Foto: A. Kiro / Shutterstock.com

Foto: A. Kiro / Shutterstock.com

Pa kako se zaštititi od opasnosti na internetu? Za početak, korišćenjem sigurnih lozinki. Daily Mail piše da je novo istraživanje pokazalo da većinu ljudi još uvek mrzi da smišljaju sigurnije lozinke, uprkos tome što su mnogi od njih bili žrtve hakerskih napada.

Dojo, londonska kompanija koja se bavi poslovanjem sa karticama, analizirala je 100.000 probijenih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) britanske vlade.

Utvrđeno je da su „123456“, „qwerty“ i „password“ bile najčešće hakovane lozinke. „Ove sekvence se veoma lako pamte i prevazilaze jezike i kulture, što ih čini veoma popularnim izborom lozinki u čitavom svetu“, kažu iz Doja.

Utvrđeno je i da su imena kućnih ljubimaca ili simpatični izrazi poput „ljubav“, „beba“ i „anđeo“, među najčešće hakovanim lozinkama. Na listi su se našle još lozinke koje uključuju nazive životinja, boje ili psovke.

Stručnjaci pozivaju na korišćenje komplikovanijih lozinki, s jedinstvenim kombinacijama slova i brojeva, uz korišćenje autentifikacije u dva koraka (2FA). 2FA zahteva od korisnika da uz lozinku daju dodatnu informaciju, kao što je, na primer, kod poslat putem tekstualne poruke.

Ovo je, prema podacima britanskog centra za sajber bezbednost, 20 najčešće hakovanih lozinki prema kategorijama:

1. Imena kućnih ljubimaca/simpatični izrazi ili izrazi ljubavi
2. Imena
3. Životinje
4. Emocije
5. Hrana
6. Boje
7. Psovke
8. Uopštene radnje
9. Članovi obitelji
10. Marke automobila
11. Gradovi
12. Nazivi raznih brendova
13. Zemlje
14. Sport
15. Religije
16. Hobiji
17. Vremenski uslovi
18. Pića
19. Nazivi platformi društvenih mreža
20. Horoskopski znakovi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment