Širi se prva porodica robota u Srbiji

Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, Milkica Kostić Zlatić, prva žena u Srbiji koja je napravila robota koji može da asistira u nastavi, ponovo je oduševila region.

Izvor: B92, RINA petak, 4.02.2022. | 12:10 Podeli Foto: RINA

Foto: RINA

Kao što je i obećala, robot Helga dobila je sestru bliznakinju, pa je iz Milkičine radionice, a sve uz pomoć đaka nastala i robot Lu. Smela inovatorka kaže da nakon što su videli Helgu, mnogi su počeli da cene njen rad, a podrška i moralna, ali i ekonomska od resornih institucija nije izostala.

„Prethodni robot izrađen je iz sopstevnog budžeta i uz puno odricanja. Ipak mnogi su razumeli i videli budućnost u razvoju veštačke inteligencije. Dobila sam ogromnu podršku i to mi zaista daje elan da radim i stvaram još više“, rekla je za RINU Milkica.

Foto: RINA

Foto: RINA

Zahvaljujući sredstvima ministarstva za inovacije organizovala je školu za sve učenike zainteresovane za nauku i tehniku i kroz radionice i veliku angažovanost sada je stigao i robot Lu. „Podseća na Helgu, ali je ipak drugačiji. Sa njim ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom takmičenju u Zagrebu u maju. Veliku zahvalnost dugujem i Institutu za veštačku intelegenciju, kao i kabinetu ppredsednice Vlade, Ane Brnabić od njih smo dobili izuzetnu podršku“, dodaje ova hrabra nastavnica.

Milkica je i najbolji primer da kad se nečemu maksimalno predate i uložite mnogo ljubavi, uspeh ne može da izostane. Ulagala je sopstveni novac u skupu opremu, ali sve se na kraju isplatilo. Makismalno je posvećena radu na inovacijama, ali i radu sa decom, a sve u cilju da svojim đacima što više približi oblast veštačke inteligencije, koja je iz dana u dan sve manja nepoznanicai „špansko selo“ za našu decu.

Foto: RINA

Foto: RINA

„Da bi se sve ovo ostvarilo trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi prvenstveno Helga bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću Interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo. Isto je i sa njenom sestrom bliznakinjom“, kaže ova inovatorka.

Smela nastavnica već 13 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savremenim izumom i robotom Lu osvoji i region.

„Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramila ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak“, zaključila je Milkica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment