Održano predavanje o proizvodnji sapuna u kućnim uslovima

KURŠUMLIJA- Prof. dr Violeta Rakić sa Odseka za poljoprivredno prehrambene studije Prokuplje, Akademije strukovnih studija “Južna Srbija” održala je predavanje na temu proizvodnja sapuna u kućnim uslovima. Predavanje koje se sastojalo od teorijskog dela i praktičnog je održano u vidu radionice, kojoj su prisustvovale polaznice koje već imaju iskustva u izradi sapuna i one koje žele da nauče postupak kako bi krenule sa izradom.

Profesorka Rakić, predstavila je postupak izrade sapuna na bazi ulja, i naglasila da je najbolje koristiti nerafinisana ulja, pored toga što su ekonomičnija, i zbog definisane boje i bez mirisa je. Ona je koristila, kokosovo, palmino, maslinovo i bademovo ulje, i predstavila  kompletan postupak. Pojasnila odnas, baze i vode, procenat boje i eteričnih ulja. Sve bi trebalo polako raditi, poštujući mere a ne raditi odokativno, kako bi se dobila željena tekstura a sapunifikacija bila uspešna. Ona  je naglasila, finalizacija je kada se sapuni izliju u kalupe prekriju se folijom a potom peškirom. Sledeći dan se vade iz kalupa a koriste se nakon tri nedelje. Polaznicama radionice  je preporučila linkove koji će im pomoći da budu uspešne u izradi sapuna i razrešiti nedoumice.

Na naše pitanje kakva je razlika u izradi sapuna koji je ona pokazala, i koji većina koriste, od tradicionalnog recepta na bazi masti, gde se pored masti odnosno slanine i sode, eventualno dodavalo zbog mirisa i boje ružine lattice, nana, matičnjak, kopriva i voće. Profesorka je istakla da su oštriji tradicionalni  zbog većeg odnosa sode i jako iritiraju ruke i nisu za svakodnevnu upotrebu, da je samo ta razlika da je ostalo sve dobro..

Profesor Ivica Stančić, koji je prisustvovao predavanju a koji će u dogovoru sa organizatorima održati predavanje vezano za biljke, istakao je da na Visokoj poljoprivredno- prehrambenoj školi  ima i studenata iz Kuršumlije. Ovo je prilika da se Kuršumličani upoznaju sa radom i predavačima a oni svake godine dolaze i u kuršumlijskim školama predstavljaju svoj studijski program koji je trogodišnji i plus master studije. Imaju odseke za biljke i ratarstvo, voće i voćarstvo, stočarstvo, i prehrambeni smer. Veterina je ukinuta ali to ne znači da neće biti vraćena ako bude bilo interesovanje. Profesori Rakić i Stančić, kazali su da su oni spremni da održe predavanja i na neku drugu temu za koju bi bilo interesovanje a koja bi bila na korist polaznicima da naučeno mogu i praktično primene.

Predavanje je održano u koordinaciji Akademije strukovnih studija,  Regionalog razvoja agencije jug, Kancelarije za poljoprivredu iz Kuršumlije.

 

Source

Leave a Comment