Dosadio? Facebook po prvi put beleži pad broja korisnika

Prelazak na metaverzum sistem izgleda neće biti rešenje za glavni problem društvene mreže – usporen rast broja korisnika i zarade od reklama.

Izvor: B92, Verge četvrtak, 3.02.2022. | 10:01 -> 15:12 Podeli Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Od osnivanja, Facebook je u najvećoj meri beležio konstantan rast broja korisnika. Međutim, kompanija je u sredu po prvi put prijavila tromesečni pad broja dnevnih korisnika na globalnom nivou.

Ovaj, niži od očekivanog, broj korisnika i učešće reklama je uticalo na to da kompanijine akcije zabeleže pad od 20 procenata. Veliki pad akcija je istovremeno „obrisao“ 200 milijardi dolara kompanijine tržišne vrednosti.

Svi ti parametri pokazuju da Facebookovo rebrendiranje u Metu nije dovoljno da se kompanija zaštiti od problema u kojima se našla u okviru svog glavnog poslovanja kao društvena mreža.

Ne samo da je tokom prethodnog tromesečja zabeležena stagnacija u broju korisnika na Facebook, Instagram i WhatsApp servisima, nego je i glavna Facebook aplikacija u Americi izgubila milion dnevnih korisnika (ovo je tržište gde kompanija zaražuje najvše od oglašavanja).

Mark Zakerberg je tokom sastanka sa investitorima istakao da će Metin naredni VR uređaj biti objavljen kasnije tokom godine, te da će biti u premijum cenovnom segmentu.

Međutim, on je istakao da će se u narednim godinama smanjiti ulaganje u AR i VR segment, a na ovo svakako utiče pad poslovanja društvene mreže koji sve to isplaćuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment