FBI savetuje olimpijce: „Ostavite svoje pametne telefone kod kuće“

Olimpijcima i posetiocima Olimpijade u Pekingu prete brojne opasnosti, pa u FBI-u smatraju kako je najbolje da takmičari svoje telefone ostave kod kuće i ponesu zamenske uređaje.

Izvor: B92, Zimo utorak, 1.02.2022. | 14:57 Podeli Foto: kovop58 / Shutterstock.com

Foto: kovop58 / Shutterstock.com

Još je malo vremena ostalo do otvaranja Zimskih olimpijskih igara koje će se održati u Pekingu, a koje će, kao i većina sportskih događaja protekle dve godine, biti delimično u senci pandemije.

Međutim, zaraza novim koronavirusom, konstantna testiranja i strogo sprovođenje mera nije jedino što bi trebalo da brine sportiste, već bi oni veliku pažnju trebalo da posvete i – sajber sigurnosti.

Već smo pisali o potencijalnim problemima sa zvaničnom aplikacijom koju sportisti moraju da instaliraju, a za koju neki stručnjaci smatraju da bi mogla ugroziti sigurnost korisnika, ali to je samo deo problema.

Naime, kako upozoravaju iz FBI-a, Olimpijada je veliki mamac za brojne hakere i sajber kriminalce koji će pokušati da iskoriste ovaj događaj kako za napade tako i za krađe podataka. Posetioce, takmičare, ali i organizatore tako očekuju brojne opasnosti – od klasičnih DDoS napada pa do ransomwarea, malwarea, socijalnog inženjeringa, krađa podataka, phishinga, širenja lažnih informacija, pretnji itd.

Iz FBI-a zato su svim olimpijcima poručili da svoje pametne telefone – ostave kod kuće. Naravno, to ne znači da je potrebno da budu oflajn tokom boravka u Pekingu, već da ponesu neki zamenski telefon koji nakon Olimpijade više neće koristiti.

Takođe, potrebno je biti jako oprezan oko preuzimanja aplikacija na svoje mobilne uređaje, pogotovo aplikacija nepoznatih i neproverenih developera jer bi se putem njih mogli krasti podaci, instalirati softver za praćenje, malware itd.

Pored spomenutog, hakeri bi mogli da pokušaju da blokiraju ili da otežaju prenose uživo, kao i javnu i privatnu digitalnu infrastrukturu koja se koristi kao podrška Olimpijadi.

O opasnostima i izazovima koji prete najbolje govore podaci s prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju tokom kojih je zabeleženo više od 450 miliona incidenata vezanih za sajber sigurnost, preneli su zvanične podatke na ZDnetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment