Putin sprema „čistku“ na internetu

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojoj administraciji da ozbiljno razmotri novi sistem za zabranu „toksičnog” internet sadržaja, prenosi Rojters, ali nije naveo nikakve druge detalje.

Izvor: B92, Jutarnji.hr nedelja, 30.01.2022. | 14:00 Podeli EPA-EFE YURI KOCHETKOV

EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Pomenuti novi sistem, koji se našao na listi predsedničkih naredbi na sajtu Kremlja, opisan je kao „samoregulisani registar toksičnog sadržaja” koji će se koristiti „za zaštitu maloletnika”.

Kremlj će ga pregledati do 1. juna. Putin je ranije nagovestio planove za suzbijanje neželjenog onlajn sadržaja i optužio internet da korumpira mlade ljude i podstiče ulične proteste koje su ruske vlasti okarakterisale kao ekstremističke.

Podsetimo, Rusija je prošle godine značajno pojačala pritisak na strane tehnološke kompanije tako što im je izricala kazne, a jedna od njih, vredna skoro 100 miliona dolara, usmerena je protiv Gugla zbog „neuspeha da izbrišu zabranjeni sadržaj“.

U decembru prošle godine, Putin je podržao predlog člana njegovog saveta za ljudska prava da se uspostavi novi mehanizam za zabranu toksičnog sadržaja, na šta bi ruske internet platforme pristale ako bi dobile povlašćeniji tretman od stranih platformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment