Konačno prošao predlog: „Internet je postao divlji Zapad, bilo je krajnje vreme“

Tesnom većinom od tridesetak glasova u EP prošla je zabrana preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.

Izvor: B92, Poslovni.hr nedelja, 23.01.2022. | 10:46 Tweet Podeli Foto: Profimedia/ Lino Mirgeler/dpa

Foto: Profimedia/ Lino Mirgeler/dpa

Zahvaljujući tome što nas oglasi više neće pratiti, biće nam osiguran kvalitetan pristup stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane „kolačiće“.

Hrvatska evrozastupnica Biljana Borzan imala je poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni priedlozi koji su uložili sa kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

”Internet je postao Divlji Zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svako svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posledica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promeni, a korisnici interneta zaštite od samovolja velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili Youtubea”, ističe Borzan za „Poslovni.hr“ i poručuje kako se čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea ostvaruje oglašavanjem.

Borzan napominje kako su uprkos lobiranju internetskih divova proširili zabranu takvog oglašavanja s maloletnika na sve građane.

Takvi oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za „ranjive“ grupe će biti odmah zabranjeni.

„Puno ljudi je na internetu bilo prevareno, Primera radi, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Fejsbuku, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne izgleda tako U takvim situacijama Facebook ne bi preuzeo odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi s njima u kontakt, a sada će biti obavezna provera svih preduzeća koja se na njemu oglašavaju kao i da stvore kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, zaključuje Borzan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment