5G internet konačno stiže na jedno od najvećih tržišta

5G internet konačno stiže na jedno od najvećih tržišta na svetu – u Indiju.

Izvor: B92, PC Press, BGR.in utorak, 4.01.2022. | 20:58 Podeli Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Indija je čekala na uvođenje 5G interneta poslednjih nekoliko godina i to će se konačno dogoditi. Prema odeljenju za telekomunikacije (DoT), 5G usluge će biti uvedene 2022. godine.

Prema DoT-u, 5G usluge će prvo biti uvedene u 13 gradova, uključujući Gurugram, Bengaluru, Kolkata-u, Mumbai, Chandigarh, Delhi, Jamnagar, Ahmedabad, Chennai, Hyderabad, Lucknow, Pune, i Gandhinagar. „Ovi gradovi biće prva mesta za pokretanje 5G usluga u zemlji sledeće godine“, saopštio je DoT u ponedeljak.

Sa uvođenjem 5G usluga, korisnici će moći da dožive veću brzinu preuzimanja, povežu mnogo više tipova uređaja osim pametnih telefona i još mnogo toga. Glavni telekomunikacioni giganti u zemlji Bharti Airtel, Reliance Jio i Vodafone-idea već su uspostavili probne lokacije 5G u ovim gradovima.

Pored Jio-a, Airtel-a i Vi-ja, DoT se udružio sa vrhunskim istraživačkim institucijama za razvoj i testiranje 5G tehnologije. Neki od instituta uključenih u istraživački projekat 5G tehnologije su: Indijski institut za tehnologiju (IIT) Bombay, IIT Delhi, IIT Hyderabad, IIT Madras, IIT Kanpur, Indijski institut nauke (IISC) Bengaluru, Društvo za primenjenu mikrotalasnu elektroniku Inženjering i istraživanje (SAMEER) kao i Centar izvrsnosti u bežičnoj tehnologiji (CEWiT).

Svi oni uključeni su u istraživački projekat pod nazivom „Indigenous 5G Test bed project“.

DoT je rekao: „Projekat će koštati 224 miliona Rs, i biće završen verovatno do 31. decembra 2021.godine, otvarajući put za end-to-end testiranje 5G korisničke opreme (UE) i mrežne opreme od strane zainteresovanih strana 5G koji razvijaju 5G proizvode i usluge, uključujući domaće novoosnovane kompanije, MSP, akademiju i industriju u zemlji.”

Pošto su 5G usluge u završnoj fazi testiranja, dodela spektra će biti ključna za odlučivanje o komercijalnom izdanju 5G u Indiji.

DoT je dodelio spektar svim glavnim telekom operaterima za probe 5G, uključujući Airtel, Reliance Jio, Vodafone-Idea i MTNL. Pored toga, Ericsson, Nokia, Samsung i Mavenir su takođe angažovani u ispitivanjima za 5G, piše PC Press, a prenosi „BGR.in“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment