Korona virus (COVID-19) i putovanja

Celokupan pravni propis za Uredbu o ulasku u Austriju u vezi sa suzbijanjem virusa SARS-CoV-2

Na internet stranici Saveznog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača možete pronaći često postavljana pitanja i odgovore na temu putovanja i turizma u vezi sa korona virusom:

FAQ Reisen und Tourismus.

Pravila za ulazak u zemlju od 25. decembra 2021.

Kako bi se sprečilo globalno širenje omikron soja, pooštravaju se pravila za ulazak u Austriju. Ulazak iz svih država (Evropska unija, Evropski ekonomski prostor i treće zemlje) načelno je moguć samo uz prilaganje dokaza tipa 2G+.

Od 20. decembra za ulazak iz svih zemalja važi obavezno posedovanje dokaza 2-G-plus (da je lice vakcinisano, preležalo bolesti i poseduje PCR- test). Ukoliko nije moguće priložiti negativan test, važi obaveza karantina bez odlaganja. Karantin se smatra okončanim po urađenom testu sa negativnim rezultatom. U tom slučaju potrebna je i elektronska registracija na stranici entry.ptc.gv.at, koja se može izvršiti najranije 72 sata pre polaska na put.

Sva lica koja ne poseduju potvrdu o vakcinaciji ili o ozdravljenju nakon preležane bolesti, dužna su da izvrše registraciju i da bez odlaganja stupe u desetodnevni karantin. Karantin se smatra okončanim po urađenom testu, najranije petog dana od ulaska u zemlju, sa negativnim rezultatom.

Izuzeci od obaveznog dokaza tipa 2-G-plus važe u sledećim slučajevima:

• Za lica koja su dobila dodatnu dozu vakcine („buster vakcina“) ne važi obaveza posedovanja PCR testa.
• Trudnice, lica koja ne mogu bezbedno da prime vakcinu (u ovom slučaju je obavezno imati kod sebe lekarsko uverenje) kao i lica koja ulaze u zemlju iz poslovnih razloga u okviru neke međunarodne organizacije moraju prilikom ulaska u zemlju priložiti negativan PCR test. U ovim slučajevima je potrebno imati uz sebe lekarsko uverenje.
• Prekogranični radnici koji putuju iz poslovnih razloga i nadalje mogu da uđu u zemlju uz dokaz tipa 3G (vakcinisani, izlečeni, testirani).

Za putnike koji su u prethodnih 10 dana boravili u oblastima zahvaćenim varijantom virusa iz Priloga 1 (između ostalog Južna Afrika ili Namibija, od 25.12. i Danska, Holandija, Norveška i Ujedinjeno Kraljevstvo) važe posebna pravila. Informacije o tome možete pronaći na stranici: Savezno ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača. Detaljnije informacije možete dobiti samo od navedenog Ministarstva na: buergerservice(at)sozialministerium.at

Za ulazak u zemlju priznate su sledeće vakcine:
BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac, Sinopharm, Covaxin i Novavax.


 PAŽNJA:
SPUTNJIK nije priznat.
• Vakcine Sinopharm i Sinovac važe samo za ulazak u Austriju, ali ne kao dokaz o vakcinaciji u smislu tipa 2G za boravak u Austriji.


Buster vakcina je izjednačena sa molekularnobiološkim (PCR) testom
 Obaveza da pored dokaza o vakcinaciji ili o ozdravljenju posle preležane bolesti dodatno uz sebe imaju u negativan rezultat testiranja ne važi za lica koja su primila „buster dozu“ vakcine. Lica koja su primila buster vakcinu izjednačena su po statusu sa licima koja su primila drugu dozu vakcine (odn. jednu dozu u slučaju vakcina koje se daju u samo jednoj dozi) I poseduju dokaz o preležanoj infekciji u proteklih 180 dana.

Informacije o buster vakcini možete pronaći na stranici Saveznog ministarstva za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača (vidi odeljak „F&Q“). Detaljnije informacije možete dobiti samo od navedenog Ministarstva na: buergerservice(at)sozialministerium.at

Lica koja su preležala bolest
Potrebno je priložiti lekarsko ili službeno uverenje (ukoliko je dokaz na nekom drugom jeziku, potrebno je priložiti lekarsko uverenje o ozdravljenju na nemačkom ili engleskom), da je putnik ozdravio nakon preležane infekcije kovidom-19 u poslednjih 180 dana.

Maloletnici
Za maloletnike do punih 12 godina života, koji putuju pod nadzorom odrasle osobe, pravilo 2G+ ne važi ukoliko odrasla osoba sa kojom putuju ispunjava uslove za ulazak u zemlju. Po pitanju obaveznog karantina i registracije važe iste odredbe kao za odraslu osobu pod čijim nadzorom maloletnik putuje. Ukoliko je karantin za odraslog okončan, okončan je i za maloletnika.

Knjižica kovid testova za školsku decu (Nindža knjižica)
Za maloletnu decu koja podležu obavezni pohađanja nastave važi „knjižica kovid testova“ kao dokaz o smanjenom epidemiološkom riziku. Navedeni dokaz važi ukoliko su ispoštovani intervali za testiranje. To znači da unutar 5 dana moraju biti urađen najmanje 3 testa, a od toga najmanje 2 PCR testa. Ukoliko dete poseduje i nosi sa sobom u kontinuitetu važeći dokaz o testiranju unutar tih 5 dana sa PCR i/ili antigenskim testom, to podrazumeva izjednačen status sa svakim drugim dokazom o smanjenoj epidemiološkoj opasnosti (dokazi tipa 2G, 2G+ ili i Buster+), što bez dodatnog dokaza o testiranju važi i za 6. i 7. dan. Detaljnije informacije: Savezno Ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača (Ninja Pass).

Knjižica kovid testova (Nindža knjižica) za decu turiste (12 do 15 godina) u Austriji, koji nisu ili nisu potpuno vakcinisani:
Za zimsku sezonu 2021/22. je Savezno ministarstvo za poljoprivredu, regione i turizam zajedno sa Privrednom komorom Austrije pokrenulo inicijativu za uvođenje Turističke nindža knjižice po uzoru na školsku Nindža knjižicu u Austriji (knjižica kovid testova prema kovid-19 uredbi za školsku godinu 2021/22). Turistička nindža knjižica je vanredna regulativa o dokazu tipa 2G za nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane maloletnike školskog uzrasta (12 do 15 godina) iz inostranstva. Detaljnije informacije o tome možete pronaći na: Nindža knjižica za turiste (12 do 15 godina)

Tranzit kroz Austriju moguć je ako je obezbeđen neposredan izlazak iz zemlje. Dozvoljeni su samo neodložno nužni prekidi. Nije potrebna vakcinacija, test ili karantin. Dodatna odn. pravno obavezujuća obaveštenja o ovim odredbama za ulazak u zemlju može da pruži samo nadležno Savezno ministarstvo za socijalna pitanja, zdravstvo, negu i zaštitu potrošača na: +43 1 71100-86 22 86 ili buergerservice(at)sozialministerium.at.

Odricanje od odgovornosti: Ambasada Austrije u Beogradu ističe da ne prihvata nikakvu odgovornost za potpunost ovih podataka o putnim propisima. Ne može se prihvatiti odgovornost za bilo kakvu štetu koja može nastati.

 ———————————

PREUZIMANJE dokumenata:

Source

Leave a Comment