Proverite da li ste hakovani

Sajt Have I Been Pwned u svoju bazu dodao skoro pola miliona naloga ukradenih od strane RedLine malvera.

Izvor: B92, Bleepingcomputer petak, 31.12.2021. | 12:39 -> 15:39 Podeli Foto: mundissima / Shutterstock.com

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Servis za proveru obaveštenja o hakovanju i probijanju servisa/naloga korisnika, sada omogućava da se proveri da li je vaš imejl jedan od 441.000 naloga ukradenih tokom kampanje sa RedLine malverom.

RedLine je trenutno najrasprostranjeniji malver za krađu informacija, a distribuira se preko fišing kampanja sa malicioznim dokumentima, preko YouTube prevara i kroz sajtove sa warez/crack fajlovima.

Nakon što se instalira, RedLine malver pokušava da ukrade kolačiće, kredencijale, kreditne kartice iinformacije koje se automatski popunjavaju u internet pregledačima.

Takođe, maliciozni program krade i podatke iz VPN I FTP klijenata, novčanike sa kriptovalutama i može da preuzima softver i izvršava komande na zaraženim računarima.

RedLine podaci, koji sadrže 441.557 jedinstvenih imejl adresa, su navodno ukradeni od strane LastPass korisnika. Sada su dodati u Have I Been Pwned bazu, kako bi korisnici znali da li su izloženi opasnosti.

Nažalost, ukoliko je korisnikova imejl adresa izlistana u RedLine malver logovima, nije dovoljno da se samo promeni lozinka za povezani nalog.

Korisnici će morati da promene sve lozinke koje se nalaze na njihovim uređajima, uključujući korporativne VPN i imejl naloge i druge lične naloge.

Na kraju, ukoliko je korisnikov imejl izlistan kao deo RedLine baze, potrebno je da skenira svoj računar antivirus softverom, kako bi se pronašao i uklonio instalirani malver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment