Prvi svetski smartfon je umalo stigao od ove kompanije

Koncept smartfona je postojao mnogo pre nego što je Apple predstavio iPhone i taj koncept načinio popularnim.

Izvor: B92, Kotaku utorak, 28.12.2021. | 11:17 -> 19:30 Tweet Podeli Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U prošlosti su već postojali ljudi koji su koristili PDA uređaje, a koji su gotovo mogli da se smatraju prethodnicima smartfona.

Izgleda da je Nintendo bio jedna od onih kompanija, koje su prestigle Apple na ovom polju.

Liam Robertson, istoričar video igara i istraživač, otkrio je Nintendo reklamu iz 1990-ih godina, koja pokazuje da je kompanija radila na dodatku za Game Boy Color.

Taj dodatak je poznat kao PageBoy i kada se koristi uz Game Boy Color, omogućava funkcije poput onih na pametnim telefonima.

Funkcije uključuju povezivanje na internet i mogućnost čitanja vesti, magazina, izveštaja o vremenu, gledanje TV prenosa, kao i kontaktiranje i slanje poruka drugim PageBoy korisnicima.

Tehnologija, koja ga je pokretala, je bila ista kao za sisteme pejdžera, zbog čega se Nintendo odlučio da dodatak nazove PageBoy.

Međutim, Nintendo nikada nije javno objavio PageBoy, jer je tehnologija za komunikaciju ovog uređaja korišćena samo u nekim delovima sveta. Nintendo je želeo uređaj koji bi radio bilo gde u svetu, a ne samo na selektovanim tržištima.

Da je PageBoy objavljen, Nintendo je vrlo lako mogao da postane jedna od prvih, ako ne i prva kompanija koje su lansirale smartfon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment