Meta tuži hakere

Kompanija Meta Platforms, u čijem je vlasništvu Facebook, objavila je da je da je podnela tužbu protiv hakera.

Izvor: B92, TheHackerNews utorak, 21.12.2021. | 11:50 -> 12:38 Podeli Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Tužena neidentifikovana lica stoje iza više od 39.000 fišing veb sajtova, koji su lažno predstavljani kao Meta sajtovi, a korisnike su navodili da otkriju svoje podatke za prijavljivanje na sajtove.

Hakeri su kreirali lažne veb stranice, koje su zamaskirane da izgledaju kao stranice za prijavu na Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp sajtovima.

Stranice su potencijalnim žrtvama tražile da unesu svoja korisnička imena i lozinke, a ovi podaci su potom prikupljani od strane optuženih. Meta takođe traži odštetu od 500.000 dolara od anonimnih napadača.

Napadi su vršeni preko Ngrok servisa, koji je preusmeravao internet saobraćaj na fišing sajtove a pri tome je maskirao pravu lokaciju hakera i njihove lažne strukture.

Meta tvrdi da je obim ovih fišing napada pojačan od marta 2021. godine, a preko pomenute tehnike je preuzeto na hiljade URL-ova od strane fišing sajtova.

„Ova tužba je još jedan korak u našim naporima da zaštitimo bezbednost i privatnost korisnika, pošaljemo jasnu poruku onima koji pokušavaju da zloupotrebe našu platformu i utičemo na odgovornost onih koji zloupotrebljavaju tehnologiju“, ističu iz kompanije Meta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment