Elektro distribucija u SAD-u na ispitu, posebno u severnim

Elektro distribucija u SAD-u na ispitu, posebno u severnim državama, zbog problema u ograničenom snabdevanju.

Severnoamerička korporacija za pouzdanost električne energije (NERC), neprofitna korporacija odgovorna za nadgledanje elektroenergetske mreže SAD, objavila je novi izveštaj o riziku od nestanka struje ako se ove zime zadrži dugotrajno hladno vreme.

NERC-ov tromesečni (decembar–februar) zimski izveštaj je procena koja identifikuje potencijalna pitanja pouzdanosti od interesa u šest regionalnih elektroenergetskih mreža.

Izveštaj identifikuje Teksas kao najslabiju električnu mrežu ako dođe do ekstremno hladnog vremena.

„Ekstremni vremenski uslovi, uključujući duže trajanje hladnijeg vremena od normalne dužine trajanja, predstavljaju rizik za nesmetanu isporuku električne energije potrošačima“, navodi se u izveštaju, dodajući da će električne mreže možda morati da koriste „procedure za štednju kako bi se osiguralo da ne bude kritičnog opterećenja po infrastrukturu”.

Očekuje se da će električne mreže imati dovoljno zaliha u normalnim uslovima rada između tri meseca. Ali ako se primeti neuobičajeno hladno vreme, generatori fosilnih goriva mogu iskusiti nestašice zbog ograničenja u snabdevanju.

Na primer, izveštaj upozorava na potencijalne probleme sa isporukom uglja:

“Problemi sa isporukom uglja železnicom mogu uticati na rad proizvodnje električne energije na ugalj; isto tako, ekonomija tržišta električne energije može uticati na snabdevanje ugljem. Snabdevanje ugljem u Severnoj Americi je pod uticajem trenutne globalne nestašice energije”, navodi se u izveštaju, ističući da se zalihe smanjuju uoči zime.

Početkom oktobra citirali smo Ernija Trešera, generalnog direktora kompanije Xscoal Energy & Resources LLC, koji je rekao da se američka komunalna preduzeća brzo okreću proizvodnji uglja zbog rastućih cena prirodnog gasa.

„Zapravo smo razgovarali sa elektroprivredama koje su zabrinute da će jednostavno morati da sprovedu isključenje struje ove zime“, upozorio je Trešer.

Rekao je: „Oni ne vide odakle gorivo dolazi da bi zadovoljili potražnju“, dodajući da 23% komunalnih preduzeća ove jeseni/zime prestaje da koristi gas i više se oslanja na ugalj.

NultaTačka/ZeroHedge

Source

Leave a Comment