Više od trećine svetske populacije nikada nije koristilo internet

Oko 2,9 milijardi (ili 37%) svetske populacije još uvek nikada nije koristilo internet, a velika većina njih živi u zemljama u razvoju.

Izvor: B92, Gizmodo petak, 3.12.2021. | 10:08 -> 15:31 Podeli Foto: Vizilla / Shutterstock.com

Foto: Vizilla / Shutterstock.com

Ova statistika je deo novog izveštaja koji je sprovela Međunarodna unija za telekomunikacije Ujedinjenih nacija. Istovremeno je otkriven brzi porast novih globalnih internet konekcija, što je ubrzala pandemija korona virusa.

Prema izveštaju, broj ljudi koji koriste internet širom sveta porastao je sa 4,1 milijarde u 2019. na 4,9 milijardi u 2021. Ovo pojačanje tokom Covid-19 pandemije je verovatno rezultat zatvaranja, fokusiranja na rad i učenje od kuće, kao i pojačanog delovanja na polju elektronskog trgovanja i bankarstva.

Broj globalnih korisnika interneta porastao je za više od 10 odsto u 2020. godini, što je najveći godišnji rast u ovoj deceniji, navodi se u izveštaju.

Međutim, ovaj rast upotrebe interneta samo je deo priče. Značajan deo novih korisnika interneta tokom pandemije se onlajn povezivaoe retko i uglavnom preko zajedničkih uređaja sa ograničenim internet brzinama.

Takođe, postoji ogroman digitalni jaz koji razdvaja bogate nacije i siromašnije zemlje u razvoju. Tako 96% onih koji i dalje ne mogu da se povežu na internet spada u drugu kategoriju.

Iako se smanjuje broj korisnika koji uopšte nisu povezani na internet, ovde i dalje postoji velika prilika za rast za međunarodne tehnološke kompanije. Veliki je broj tehnoloških giganata koji se već takmiče da budu prvi koji će za poslednje 3 milijarde korisnika.

Širom sveta, Google, Facebook i Amazon troše milijarde dolara na izgradnju podmorske internet infrastrukture, za koju veruju da bi mogla da poveća globalne brzine i pristup internetu.

Izveštaj UN-a pokazuje da je povećanje globalnog pristupa internetu više pitanje vremena, nego mogućnosti. Velika nepoznanica i dalje ostaje ko će obezbediti taj internet pristup i da li je dobrobit te konekcije ravnomerno raspoređena u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment