Facebooku naređeno da proda Giphy

Kompaniji Meta, koja je vlasnik Facebooka, britansko telo za antimonopol naredilo je da proda Giphy – platformu za deljenje GIF-ova.

Izvor: B92, Verge utorak, 30.11.2021. | 12:25 -> 15:05 Podeli Foto: rafapress / Shutterstock.com

Foto: rafapress / Shutterstock.com

Ova antimonopolska organizacija je saopštila da bi sporazum o kupovini Giphy-ja mogao naštetiti korisnicima društvenih mreža i oglašivačima u Velikoj Britaniji.

Regulatorni organi su zaključili da bi akvizicija Giphy-ja od strane kompanije Meta smanjila konkurenciju između platformi društvenih mreža.

Istaknuto je da bi Facebook mogao da poveća svoju već značajnu tržišnu moć u odnosu na druge društvene mreže time što bi drugim platformama uskratio ili ograničio pristup Giphy gifovima.

To bi zauzvrat omogućilo više saobraćaja za sajtove u vlasništvu Mete – Facebook, WhatsApp i Instagram. Pomenuti sajtovi već čine 73% vremena koje korisnici provedu na društvenim mrežama u Velikoj Britaniji, prema navodima regulatornih organa.

„Ne slažemo se sa ovom odlukom. Preispitujemo odluku i razmatramo sve opcije, uključujući i žalbu. I potrošačima i Giphy-ju bi bilo bolje uz podršku naše infrastrukture, talenta i resursa. Zajedno, Meta i Giphy bi poboljšali Giphy-jev proizvod za milione ljudi, preduzeća, programera i API partnera u Velikoj Britaniji i širom sveta, pružajući više izbora za svakoga“, istakao je portparol kompanije Meta.

U avgustu je CMA saopštio da je privremeno utvrdio da bi Metina kupovina Giphy-ja štetila konkurenciji između platformi društvenih mreža i uklonila potencijalne izazivače na tržištu prikazivanja reklama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Leave a Comment