Obnova ulica, Beograd put… – BEOBUILD


INTERVJU: Miloš Janković, izvršni direktor JKP „Beograd put“
Nova asfaltna baza za gradske putare
Kruna ovogodišnjih velikih investicija biće kupovina nove asfaltne baze, koja će biti izgrađena na novoj lokaciji, i zadovoljavaće najstrožije ekološke standarde. „Beograd put“, u toku 2006. godine oborio sve proizvodne rekorde

Javno komunalno preduzeće „Beograd put“, prošle godine je, prema svim statistikama, oborilo sve proizvodne rekorde, i nastavilo „tradiciju“ rasta produktivnosti koja je počela 2001. godine. Proizvedeno je 369.458 tona asfaltne mase što je za 10 odsto više nego u 2005. godini, dok je za čak petinu povećana proizvodnja livenog asfalta. Najveći skok, od čak 50 odsto, zabeležen je kod polimer-modifikovanog bitumena, sa napravljenih 3.500 tona. U svim delovima prestonice može se videti najmodernija mehanizacija „Beograd puta“, kakve se ne bi postideli ni najrazvijeniji glavni gradovi sveta, a nabavka novog kontigenta savremenih mašina je u toku. Ovim povodom, razgovarali smo sa Milošem Jankovićem, izvršnim direktorom „Beograd puta“.

Posle privatizacije gradske luke, „Beograd put“ će morati da iseli svoj proizvodni pogon sa ove lokacije. Janković otkriva da je predlog za izbor novog sedišta u toku, i da će uskoro biti raspisan tender za nabavku dva velika mobilna postrojenja za proizvodnju livenog asfalta. Kruna ovogodišnjih investicija biće kupovina nove asfaltne baze, koja će biti izgrađena na novoj lokaciji, gde će inače biti preseljeni svi pogoni gradskih putara.
– U ovom segmentu očekujemo pomoć Grada. Ukoliko ovo ulaganje bude izvesno, realizacija bi trebalo da se poklopi sa preseljenjem postojećih proizvodnih kapaciteta sa Vilinih voda, na novu lokaciju. Zemljište na kojem su se više od pola veka nalazila proizvodna postrojenja promenilo je vlasnika i namenu, tako da su razgovori sa predstavnicima Skupštine Grada o preseljenju u toku. Važno je dodati da će nova asfaltna baza, u skladu sa aktuelnim svetskim standardima, zadovoljavati najstrožije ekološke standarde, dok će vizuelno predstavljati arhitektonski ukras.

Da li se zna gde će biti ta nova lokacija?
– Trenutno smo u fazi izbora lokacije. Postoji nekoliko predloga ali je suviše rano govoriti o tome. Bitno je da će na novom mestu biti objedinjena proizvodnja asfaltne baze, zimska služba, magacini i stovarišta, kao i upravna zgrada.

Koliki je godišnji obim proizvodnje i kolika je bila vrednost nabavki u prošloj godini?
– JKP „Beograd put“ ima godišnji obim proizvodnje od oko pet milijardi dinara. U prošloj godini imali smo oko 200 postupaka javnih nabavki, vrednosti oko tri milijarde dinara (oko 35 miliona evra). Raduje što Uprava za javne nabavke nije poništila nijedan tender „Beograd puta“.

Ranijih godina, sugrađani su se žalili na raskopane i nepristupačne ulice koje su neretko mesecima čekale da ih se „neko seti“, da li se sada nešto promenilo?
– „Beograd put“ je uvek svoj deo posla završavao najbrže što je mogao, a tako je i sada. Međutim, često se dešava da posle završetka našeg dela posla u nekoj ulici, sa radovima nastave neka druga komunalna preduzeća, a da građani to ne znaju. Sugrađani koji vide ogromnu glodalicu sa natpisom „Beograd put“ u raskopanoj ulici, odmah pomisle da naše komunalno preduzeće, primera radi, jednu ulicu popravlja tri meseca. Međutim, ne treba zaboraviti da je naše preduzeće samo izvođač radova čiji je osnivač Grad Beograd, a asfaltiranje nastupa tek kada se završe svi radovi.

Posle završetka radova, ko je dužan da raskopanu ulicu vrati u prvobitno stanje?
– Onaj ko raskopa ulicu, mora i da je vrati u prvobitno stanje. „Beograd put“ ima ugovor sa „Beogradskim toplanama“ i „Beogradskim vodovodom i kanalizacijom“, ali taj ugovor ne znači da mi automatski krpimo rupe po završetku radova pomenutih preduzeća. Da bismo to radili moramo biti pozvani.

Dorćol je jedan od mnogobrojnih delova Beograda u kojima su trotoari presvučeni asfaltom koji im daje izgled „do pola urađenog“ posla?
– Reč je o novoj vrsti podloge, takozvanom livenom asfaltu koji se koristi isključivo za trotoare, a pravi se mešavinom asfalta i sitnih kamenčića. Nova smesa je mnogo postojanija, rastegljivija, ali i skuplja od tzv. valjanog asfalta, koji se do sada, uz asfaltiranje ulica, uglavnom koristio i za asfaltiranje trotoara.

NAJSAVREMENIJA OPREMA ZA RADNIKE
U „Beograd putu“ su pozitivno reagovali na tekst Glasa javnosti, u kome je, između ostalog, ukazano na to da pojedini radnici nerado nose zaštitnu odeću. Miloš Janković kaže da su radnici „Beograd puta“ dobili najsavremenije radne uniforme i zaštitnu opremu.
– U interesu preduzeća je da svi naši radnici budu propisno odeveni i snabdeveni sredstvima zaštite na radu. Trudimo se da radnicima obezbedimo adekvatnu odeću i obuću za rad, a takođe redovno putem interne kontrole gledamo da li se radnici pridržavaju propisa o nošenju zaštitne odeće na radnom mestu – kaže Janković koji je čak emotivno reagovao na tekst Glasa, rečima da jednostavno nije fer da se za zaposlene u „Beograd putu“ piše da ne nose HTZ opremu, jer je ogroman napor učinjen upravo u obezbeđivanju kompletne opreme za radnike.

USKORO INFO CENTAR
„Beograd put“ je veliku pažnju posvetio novom imidžu koji će ih u svakom trenutku učiniti prepoznatljivim kod građana. Osim natpisa sa imenom firme koji se vide na odelima radnika, mašina, postoji i časopis, kao i sajt na kojem građani u svakom trenutku mogu dobiti informacije gde se i šta radi i gde u stvari idu pare svih poreskih obveznika. Pored informativne službe preduzeća, u toku je formiranje i velikog info centra, gde će građani moći da saznaju sve iz domena rada „Beograd puta“.

Source

Leave a Comment